Met 170 man invallen doen: hoe gaat dat? 'Eerst boeien om, dan kleren aan'

Alles werd op de seconde en op de millimeter getimed: de grote politie-actie van dinsdagochtend in Leeuwarden. Zo verliep de nacht voor de betrokken partijen.

Weken gingen er vooraf aan de operatie, waarbij 170 medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, fiscale opsporingsdienst FIOD en het leger - die met speciale apparatuur zochten naar verborgen en ondergrondse ruimten - werden ingezet. Van alle panden waren plattegronden, alles was uitgetekend. Welke agent waar moest staan, wie de voordeur zou forceren en wie aan de achterkant zou staan, om te voorkomen dat de verdachte door een raampje zou ontsnappen.

Lees ook: Mega-actie van politie tegen criminele organisatie in Leeuwarden

De politie deed op vier plaatsen in Leeuwarden invallen en doorzocht in totaal vijftien locaties, ook in Goutum. In eerste instantie werden vier mannen aangehouden, onder wie een 37-jarige hoofdverdachte met een WIA-uitkering. Later pakte de politie in Goutum nog twee mannen op.

De nacht begon om vier uur met een briefing. Het ondersteuningsteam van de politie - een gespecialiseerde eenheid - kreeg in een ruimte van het bureau aan de Holstmeerweg te horen bij welke locatie ze zich moesten melden en wat hun taak daar zou zijn.

Na de briefing pakte het team het benodigde materiaal. Ze deden hun kogelvrij vest om en laadden breekijzers, kettingzagen, en een bonk - die wordt gebruikt om een deur in te beuken - in de kofferbak.

Lees ook: Wat is witwassen en hoe werkt het?

De invallen zouden stipt om zes uur plaatsvinden. Dat betekende dat er feilloos moest worden getimed. Om dit alles te overzien, zat de officier van justitie samen met de politiecoördinator in de meldkamer in Drachten. Dat was het commandocentrum voor deze operatie. ,,Zij stuurden alles aan’’, vertelt Tessel Horsman, woordvoerster van de politie.

Het ondersteuningsteam onderhield via portofoons contact met elkaar. Iedereen was zich bewust van zijn taak. Gesproken werd er amper, de opdracht was duidelijk: zo snel als het kan, met zo min mogelijk kabaal en geweld de verdachten van hun bed lichten en meenemen.

Het moment van de arrestaties werd rustig afgewacht, om vervolgens klokslag zes uur binnen te vallen. Waren de verdachten nog niet gekleed? Dan werden ze eerst geboeid en daarna mochten ze een broek en shirt aandoen. ,,En dan heb je dus je armen niet door je mouwen’’, aldus Horsman.

Lees ook: Politie pakt nog twee mannen op in witwasonderzoek: hoofdverdachte had een WIA-uitkering

De pers was dinsdag ook uitgenodigd om in het holst van de nacht de invallen mee te maken. Dat gebeurt niet vaak. Horsman: ,,Je wilt het verhaal van het onderzoek laten zien en zo’n ‘klapdag’ begint met een inval. Als het kan en veilig is, nemen we de pers dan mee, maar onder vooraf afgesproken voorwaarden.’’

Niet herkenbaar

Dat hield onder meer in dat het ondersteuningsteam niet herkenbaar mocht worden gefilmd, ook nummerborden van auto’s waren uit den boze. Sommige agenten kiezen voor een bivakmuts, anderen niet. ,,Zij mogen niet herkenbaar zijn voor het criminele circuit.’’ Leden van de ondersteuningsgroep hebben daarnaast soms ook een andere functie binnen het politiekorps, ,,maar daarover wil ik niet te veel context geven’’, aldus Horsman.

Wie een aantal uren later langs de locaties liep waar de voordeuren geforceerd en soms zelfs doorboord waren, kon er niets meer van zien. Toen waren er al nieuwe deuren geplaatst. Alsof er niets was gebeurd.

Nieuws

Meest gelezen