Mensen met flink overgewicht en downsyndroom krijgen voorrang bij vaccinatie

FOTO ANP

Mensen met het syndroom van Down, patiënten met neurologische ademhalingsproblemen en mensen met zwaar overgewicht (een BMI hoger dan 40) worden met voorrang gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Deze groepen vallen in de medische risicogroepen die voorrang krijgen bij een inenting tegen het coronavirus. Huisartsen in Zeeland kunnen er naar verwachting volgende week als eerste mee aan de slag.

Afgelopen vrijdag kwam minister De Jonge (Volksgezondheid) met een aanpassing van de vaccinatiestrategie voor de inzet van het Astra-vaccin. Na advies van de Gezondheidsraad worden daarmee behalve ouderen van 60 tot en met 64 jaar, gezondheidsmedewerkers en medische risicogroepen dit kwartaal gevaccineerd.

De medewerkers in de verpleeghuiszorg gehandicaptenzorg, wijkverpleging en GGZ-instellingen krijgen hun vaccin via de GGD. De overige groepen worden via de huisartsen gevaccineerd. Omdat er niet voldoende vaccins voorhanden zijn om in alle regio’s tegelijkertijd te beginnen, begint het prikplan bij de huisartsen in Zeeland.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) komen eerst de mensen van 63 en 64 en de groepen met het syndroom van Down en morbide obesitas aan bod. Daarna volgen de 60- tot 62-jarigen en de mensen uit andere risicogroepen. ,,De eersten zijn duidelijk afgebakende groepen die voor het overgrote deel in ons register staan, voor de mensen met ademhalingsproblemen wachten we bijvoorbeeld nog op een nadere definitie van het RIVM. Mocht iemand uit de genoemde groepen onverhoopt niet uitgenodigd zijn dan roepen we hem of haar op de huisarts te bellen. Dan wordt dat opgelost.”

’Selectie nu gemaakt’

De Zeeuwse huisartsen rekenen maandag op de eerste vaccindoses, stelt de LHV-woordvoerder. ,,We verwachten dat het vaccinatieproces in de dagen erna op gang gaat komen. Nu zijn de huisartsen de selectie aan het maken, wat wel moet gebeuren naast het reguliere werk.”

Het vaccinatieproces zal vooral plaatsvinden in de eigen huisartsenpraktijk, al kan er naar een grotere locatie uitgeweken worden als er te weinig ruimte blijkt te zijn, zegt de woordvoerder. ,,Want mensen moeten na de prik natuurlijk ook nog vijftien minuten ter observatie blijven. Het zou ook kunnen dat huisartsen daarom besluiten om pas te gaan prikken als er geen mensen voor reguliere afspraken meer komen en de praktijk leeg is.”

Down

Aanvankelijk waren er van de medische risicogroepen vier ziektebeelden bepaald die hiertoe behoren: nierpatiënten, patiënten met orgaan- of beenmergtransplantatie, met immuunziektes en zij die afgelopen vijf jaar met lymfe- of bloedkanker te maken hebben gehad. Donderdag zijn aan deze categorie drie patiëntgroepen toegevoegd: mensen met het syndroom van Down, met neurologische aandoening (waardoor ze ademhalingsproblemen hebben) en mensen met morbide obesitas.

Mensen met morbide obesitas komen op meer dan 40 uit op de Body Mass Index (BMI). Dat getal wordt berekend door je lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Als je 1 meter 80 bent en 130 kilo weegt, ’scoor’ je bijvoorbeeld net iets boven de 40: 130/(1,80 x 1,80). Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 100.000 mensen met morbide obesitas.

Vooral oudere mannen

Peter van der Voort, hoofd van de ic-afdeling in het UMCG Groningen, pleitte enkele weken geleden al voor een snellere vaccinatie van mensen met overgewicht, in het bijzonder oudere mannen. Volgens hem heeft driekwart van de mensen op de intensive care in Groningen overgewicht en kan de ziekenhuisdruk door vaccinatie van die groep aanzienlijk worden verlicht.

Het kabinet moest door de lagere aantallen van AstraZeneca scherper bepalen wie er het eerst aan de beurt komt voor dit vaccin. Eigenlijk zou ons land daarvan de eerste drie maanden 4,5 miljoen vaccins krijgen. Door productieproblemen bij de farmaceut zijn dat er slechts 1,4 miljoen geworden.

Medewerkers in de acute zorg en verpleeghuizen zijn of worden al gevaccineerd met het vaccin van Pfizer. Ook de meest kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen, én oudere ouderen krijgen het Pfizer-vaccin, of een soortgelijk vaccin van Moderna.

Nieuws

menu