Melktank van boer Jeen de Jong uit Oldekerk 's nachts opengedraaid: 'Wie doet nu zoiets?'

Jeen de Jong en zijn vrouw Janneke Postma bij de melktank, die door onbekende(n) open is gedraaid. Foto: Peter Wassing

Toen boer Jeen de Jong uit Oldekerk – oorspronkelijk afkomstig uit Jelsum – zondagmorgen vroeg zijn erf op stapte, wachtte hem een onaangename verrassing. Er lag een enorme plas melk.

Onbekenden bleken ’s nachts de melktank opengedraaid te hebben waardoor ruim 3000 liter melk van de honderd melkkoeien van De Jong was weggelopen. Een schadepost van zo’n 1000 euro voor de onfortuinlijke melkveehouder.

,,We waren zaterdagavond op visite bij mijn schoonouders in Jelsum. Toen we thuis kwamen, heeft mijn vriend nog zijn ronde op de boerderij gedaan en was er niets aan de hand. We zijn gewoon naar bed gegaan. Nadat hij ’s ochtends was opgestaan en ontdekte dat er een plas melk op het erf lag, waarschuwde hij me meteen. Ik schrok er wel van, heb geen oog meer dichtgedaan’’, zegt Janneke Postma (30), de vriendin van de boer.

De melktank bleek niet helemaal opengezet, maar doordat De Jong (29) het pas ’s ochtends vroeg ontdekte, was toch alle melk weggelopen.

 

Grappenmaker of dierenactivist?

Het tweetal zegt geen enkel idee te hebben wie er achter de actie zit. ,,Er was gisteravond wel een soort alternatief feest in het dorp, maar wij wonen een stukje terug en het ligt niet voor de hand dat er iemand helemaal naar ons loopt. Dierenactivisten lijkt me ook niet erg waarschijnlijk. Een grappenmaker? We weten het gewoon niet. Dit is hier nog nooit eerder gebeurd. Maar het is erg vervelend, het geeft een onveilig gevoel. We hebben het idee dat we alles nog beter moeten afsluiten’’, zegt de boerin.

Aangifte

Ze hebben aangifte bij de politie gedaan. ,,Die kwam vanmorgen meteen langs. Maar of dat veel oplevert betwijfel ik. De agenten hebben ook geen forensisch onderzoek gedaan. Wat kunnen ze er verder aan doen?’’, vraagt Postma zich vertwijfeld af. ,,Je voelt je machteloos. We kunnen moeilijk een groot hek om de boerderij zetten. We hebben drie verschillende ingangen.’’

Nieuws

menu