Mega-actie van politie tegen criminele organisatie in Leeuwarden: 4 aanhoudingen en leger ingezet

Bij een grote politieactie zijn dinsdag in alle vroegte op vijftien locaties invallen gedaan in Leeuwarden en Goutum. Daarbij zijn vier aanhoudingen verricht.

De actie richt zich op het witwassen van geld dat verkregen is met criminele activiteiten. De politie is de hele dag nog bezig met het doorzoeken van huizen, loodsen en bedrijfsgebouwen.

De reeks invallen begon diep in de nacht, verspreid over verschillende delen van de stad. De politie wil pas in de loop van de dag nadere informatie geven.

Lees ook: Wat is witwassen en hoe werkt het?

Bij de acties zijn ongeveer 170 mensen betrokken van verschillende organisaties. Naast rechercheurs en agenten gaat het om medewerkers van de FIOD en het Openbaar Ministerie.

Ook het leger werd ingezet. Het gaat om mensen die zijn gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen en ondergrondse ruimten. Dit kan met hulp van honden en met speciale apparatuur.

Arville

De afgelopen jaren vonden in Leeuwarden vaker grote politie-acties plaats tegen witwasserij. Het bekendste voorbeeld is 'operatie Arville': bij invallen in 2014 werden miljoenen euro's, dure auto's en goudstaven gevonden.

Justitie legde een verband met drugshandel, zoals vaak het geval is bij witwaszaken. Verschillende betrokkenen kregen straf voor het verbergen van crimineel geld. Het dossier Arville is nog altijd onderwerp van rechtszaken.

Lees ook: Arville: uitspraak maanden later: pas op 2 juli duidelijkheid

Nieuws

Meest gelezen