Meerdere Friese scholen maandag dicht

FOTO ANP

Het blijft maandag stil op een deel van de scholen in Friesland. Zondagmiddag maakten ook koepel Elan, OSG Piter Jelles en RSG Simon Vestdijk bekend de deuren te sluiten. Zaterdagavond kwamen zowel basisschoolkoepels Arlanta, Noventa, ROOBOL en PCBO Dantumadiel, als het Friesland College en Nordwin College met voorzorgsmaatregelen naar buiten in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Zondagmiddag maakt Elan bekend de deuren van haar 21 basisscholen tot 20 maart dicht te houden. ,,Om zowel leerlingen als medewerkers niet onnodig bloot te stellen aan mogelijk besmettingsgevaar’‘, schrijft de koepel in een brief aan ouders.

De openbare middelbare scholen Piter Jelles en Simon Vestdijk blijven dicht tot en met woensdag 18 maart. In een brief aan ouders schrijft het College van Bestuur van OVO Fryslân-Noord dat ze met de maatregel onrust willen wegnemen. ,,De veiligheid van onze leerlingen en hun familiekring, onze medewerkers en andere nauw betrokkenen stellen we voorop.”

Basisscholen

Aan het begin van de zaterdagavond informeerden de directeuren van vier basisschoolkoepels ouders dat de scholen die onder de koepels vallen tot 30 maart geen onderwijs verzorgen. Wel wordt er opvang voorzien voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de hulpdiensten werken.

De beslissing om dicht te gaan was geen gemakkelijke, lichten de koepels toe. ,,Het is zoveel als mogelijk in overeenstemming gedaan”, schrijft Harrie Steenstra, directeur-bestuurder van Noventa in een brief . ,,Goed georganiseerd onderwijs en een veilig klimaat bieden is in de huidige situatie bijna onmogelijk geworden.’’

Steenstra noemt de onrust bij een deel van de kinderen, ouders en medewerkers als een van de redenen. Op basis van het reguliere beleid bij ziekte zouden er ook al veel kinderen afwezig zijn, staat in de brief. Dat zou ook voor leerkrachten gelden, waardoor groepen sowieso al naar huis zouden moeten.

Bij de andere drie scholenkoepels die hun scholen dicht houden klinken dezelfde geluiden. Zo schrijft PCBO Dantumadiel-directeur Gert van Tol dat steeds meer kinderen zich ziek melden en de druk op zijn personeel steeds groter wordt. ,,In de regio is een huisartsencollectief, dat het advies gegeven heeft de scholen te sluiten.. Een ingrijpend besluit voor u met de nodige gevolgen.”

Onder Arlanta vallen 22 basisscholen in de gemeente Noardeast-Fryslân. ROOBOL heeft dertien scholen in Noord- en Oost-Friesland. Noventa telt elf scholen en PCBO Dantumadiel zes.

Nordwin College

Het Nordwin College maakte zaterdagavond bekend tot 18 maart geen lessen te verzorgen. De schoolgebouwen in Leeuwarden, Buitenpost, Heerenveen en Sneek houden de deuren wel open voor leerlingen die bijvoorbeeld boeken moeten ophalen. Hoe er vanaf donderdag weer onderwijs wordt voorzien, gaat de school de komende dagen bekijken. In een verklaring stelt het Nordwin College zich zorgen te maken over de grote groepen mensen die op een school bij elkaar komen. ,,Ondanks dat onze scholen kleinschalig zijn, vinden we het niet langer verstandig om onze lessen op de reguliere manier te blijven geven.’’

Friesland College

Wat het middelbaar beroepsonderwijs betreft, besloot het Friesland College zaterdagavond laat om, in navolging van ROC Friese Poort , de lessen op te schorten. Het Friesland College opent de deuren terug op 19 maart. In tussentijd wordt alles in orde gebracht om digitaal les te kunnen geven.. ,,Met deze maatregelen hoopt het Friesland College de komende tijd in het belang van de studenten en de samenleving goed onderwijs te blijven bieden’’, meldt de scholengemeenschap met locaties in Leeuwarden en Heerenveen.

NHL Stenden

NHL Stenden maakte donderdag al bekend de lessen te staken tot 31 maart. Zaterdag riep de hogeschool ook studenten en medewerkers die in risicogebieden zitten (China, Iran, Zuid-Korea en Italië) per direct terug. Alle internationale reizen gaan niet door. Buitenlandse studenten die terug naar huis willen vanuit Nederland wordt aangeraden dat niet te doen.

Spoedoverleg kabinet

Intussen neemt de druk op het kabinet toe om de scholen in heel Nederland te sluiten. Daarom is er zondagmiddag een spoedoverleg tussen het kabinet en de groep artsen die voor een sluiting pleit. „Mogelijk kan dat de standpunten nader tot elkaar brengen”, blikt Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vooruit op het gesprek met de Federatie Medisch Specialisten. Onderwijsminister Arie Slob gaat ondertussen opnieuw praten met vertegenwoordigers van de basis- en middelbare scholen.

Nieuws

menu