Meer scheidingen door corona: 'De kloof is te groot geworden'

Meer scheidingen door 'coronakloof'

Na een dipje in maart en april zien Friese scheidingsadvocaten het aantal aanvragen weer toenemen. Opgeteld is er de afgelopen maanden sprake van een plus.

Het aantal echtscheidingen stijgt, zo blijkt uit een rondgang langs zo’n vijftien familierechtadvocaten en mediators in Friesland. De meesten leggen een link met de coronatijd, waarin echtgenoten meer op elkaars lip zitten en ‘het vergrootglas op de minder leuke kanten van de partner komt te liggen’. De kloof is te groot geworden.

Stijging van tien procent

,,De eerste twee, drie weken van de coronaperiode was het bij ons heel rustig. Mensen wachtten even af. Daarna werd het weer druk, drukker dan normaal’’, zegt Marion Versteegh. Zij is secretaresse van alle drie de familierechtadvocaten van Verdonk Advocaten en Mediators in Heerenveen. ,,Iedereen komt langs mij. Ik heb een goed beeld hoor.’’

Lees ook | Waarom scheidingsadvocaten en mediators in Friesland het deze zomer druk hebben

Volgens Versteegh, die rept van een stijging van zeker 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, kan het meespelen dat Verdonk de eerste weken en maanden van de coronacrisis goed bereikbaar was. Niet alleen telefonisch. In het kantoor was altijd iemand aanwezig. ,,Dat was een pluspunt, zeker in het begin. Mensen willen toch snel geholpen worden. Zij konden hier altijd naar binnen lopen.’’ Dat gebeurde ook, vaak zelfs. ,,Het was op een gegeven moment zelfs een uitje om naar de advocaat te gaan. Even naar buiten, eruit, weg van de situatie thuis. En even corona vergeten. Documenten kunnen vaak wel via de mail worden opgestuurd naar ons, maar er waren mensen die hun stukken liever zelf kwamen brengen.’’

Ook bij Winnips en Schütz Advocaten in Leeuwarden ‘loopt het goed door’. Wel bleven er dit voorjaar zaken liggen, omdat de rechtbank als gevolg van de coronamaatregelen een flinke poos dicht was.

Normaal is het vrij rustig

Bernadette Keijzer van Hello Mediator in Heerenveen en Leeuwarden heeft het zo druk dat zij momenteel niet op vakantie kan. ,,We weten niet wat ons overkomt. De afgelopen twee weken kreeg ik maar liefst zeven nieuwe zaken op mijn bordje, terwijl het in de bouwvak normaal gesproken vrij rustig is.’’ Het gaat vooral om stellen die willen scheiden of juist een scheiding willen voorkomen vanwege de financiële gevolgen. Daarnaast treedt Keijzer op als mediator bij arbeidsconflicten. Ook die zijn toegenomen als gevolg van de coronacrisis, zegt zij.

Nieuws

menu