Meer grip op jeugdzorg is bittere noodzaak

Het groeiende aanbod van jeugdzorg schept een deel van de vraag, signaleren de Friese gemeenten. Ze zijn de grip op de kosten kwijt. Ingrijpen is bittere noodzaak.

Jeugdzorgwerkers staakten op 2 september 2019 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vanwege crisis in de jeugdzorg. De medewerkers eisten meer geld voor jeugdzorg, minder administratiedruk, een einde aan de inkoopwaanzin en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Jeugdzorgwerkers staakten op 2 september 2019 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vanwege crisis in de jeugdzorg. De medewerkers eisten meer geld voor jeugdzorg, minder administratiedruk, een einde aan de inkoopwaanzin en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. FOTO ANP

In 2015 ging de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg over van het rijk naar de gemeenten. De gedachte was dat de hulpverlening aan kinderen in nood veel beter dichtbij was te organiseren. En veel efficiënter, daarom werd voor de gemeenten maar 85 procent van het eerdere budget voor jeugdzorg ter beschikking gesteld.

Nieuws

menu