Meer dan duizend spotters verwacht bij JSF in Leeuwarden

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De komst van de Joint Strike Fighter (JSF of F-35) naar Leeuwarden zorgt voor flink wat opwinding. Zowel de luchtmacht als spottersvereniging AGL verwacht maandag meer dan duizend spotters bij Vliegbasis Leeuwarden.

De JSF landt maandagavond - de verwachting is rond acht uur - en is daarmee voor het eerst buiten de VS te zien. ,,Bij grote oefeningen zijn gerust duizend spotters, maar dat aantal kan maandag wel eens worden verdubbeld”, zegt Joop de Groot, voorzitter van Aviation Group Leeuwarden (AGL), met 450 leden de grootste spottersvereniging van Nederland. ,,Ik werk zelf in Oss, maar heb een dag vrij genomen. Ik kijk er ontzettend naar uit”, zegt hij opgewonden. De aankomst van de JSF zal maandagavond live te zien zijn op LC.nl.

Heel Europa

Veel van de leden van AGL zullen aanwezig zijn bij de landing. ,,We hebben hier de primeur, dus ik denk dat spotters uit heel Europa naar Leeuwarden komen. Het wordt dringen, ook tijdens de testvluchten die de komende tijd worden uitgevoerd.”

Bij de luchtmacht wordt vol belangstelling uitgekeken naar de historische landing. ,,Iedereen is in rep en roer”, zegt woordvoerder Sidney Plankman. ,,Ook bij ons hebben veel medewerkers het toestel nog nooit gezien. Ze zijn nieuwsgierig naar waar ze op termijn mee gaan werken.”

Ook Plankman verwacht meer dan duizend spotters. Samen met de gemeente worden extra maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden. Ook zijn er extra patrouilles bij gebieden waar niemand mag komen.

Volle hotels

Sinds bekend werd dat de JSF naar Leeuwarden komt, loopt het storm bij de hotels in Leeuwarden. De VVV kreeg tientallen mailtjes en telefoontjes. ,,Als we daar op af moeten gaan, dan wordt het de komende dagen druk bij de hotels”, zegt woordvoerster Tineke Louwenaar. ,,En tijdens de Luchtmachtdagen in juni is het vrijwel onmogelijk om nog een kamer te boeken.”

Het Hampshire Hotel Oranje Leeuwarden kreeg ook veel extra boekingen voor maandag. ,,Alles wat op de vliegbasis gebeurt, trekt belangstellenden uit binnen- en buitenland”, zegt woordvoerster Aagje Faber. ,,Tijdens de Luchtmachtdagen zijn we volgeboekt. De vliegbasis zorgt altijd al voor een enorme economische spin-off bij hotels en restaurants, maar de komst van de JSF maakt bijna een soort van gekte los.”

Feiten en cijfers

Hoe lang duurt de vlucht, hoe vaak moet de F-35 bijtanken? Feiten en cijfers vanaf het vertrek van Edward Air Force Base in Californië tot en met de aankomst op Vliegbasis Leeuwarden.

Afstanden

  • Totale afstand: 8.850 kilometer;

  • Maximale snelheid: beperkt vanwege meevliegen KDC-10, F-35 kan 1.960 kilometer per uur (1.6 mach);

  • Bijtanken door KDC-10: elke 2.000 kilometer (1.750 liter per minuut).

Vlieguren

  • Ongeveer 4 uur van Edward Air Base in Californië naar Naval Air Station Patuxent River in Maryland;

  • Ongeveer 8 uur van Naval Air Station Patuxent River naar Vliegbasis Leeuwarden.

Transport

  • Ongeveer 38.555 kilo vracht;

  • Ruim 30 personen voor ondersteuning.

Nieuws

Meest gelezen