Meer dan dertig vissers willen betaald containertroep oppikken

FOTO LC

Meer dan dertig vissers staan klaar om tegen betaling troep van de MSC Zoe op de Noordzee te ‘stofzuigen’.

De vissers hebben zich aangemeld bij de Nederlandse Vissersbond na een oproep van de berger . Het zijn zowel garnalen- als Noordzeevissers, afkomstig van Harlingen, Lauwersoog, Zoutkamp, Wieringen en Den Oever.

Opengebarsten containers

De berger wil de al opengebarsten containers met hydraulische grijpers van de zeebodem halen. Spullen die dan naar boven drijven, moeten de vissers in hun netten vangen. Containers die intact zijn, worden door duikers opgehaald.

De containers liggen 20 á 30 meter onder de zeespiegel. Vooral in een route die drukbevaren wordt, boven Vlieland en Terschelling.

Dagprijzen

Tussen vissers en berger zijn dagprijzen afgesproken. De hoogte ervan kent de Vissersbond niet. Hoeveel viskotters er nodig zijn, is op dit moment ook niet bekend. Het bergen van de containers is waarschijnlijk een klus van maanden.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor de MSC Zoe 291 containers. Daarvan zijn er nog altijd minimaal 53 zoek.

Ook ’s nachts

De vissers gaan waarschijnlijk in shifts werken. Dat kan ook ’s nachts. Ze zullen het werk afwisselen met hun gewone werk, de visvangst. De Vissersbond regelt voor de garnalenvissers speciale ontheffingen om in dit geval ook in de weekeinden het water op te mogen.

Waarschijnlijk woensdag begint de bergingsoperatie. Op dit moment staan de weersomstandigheden berging in de weg .

Nieuws

menu