Mediahuis in gesprek met NDC mediagroep over overname

De drukkerij van NDC in Leeuwarden.

De drukkerij van NDC in Leeuwarden. Foto: Archief LC

Het Belgische mediabedrijf Mediahuis is in gesprek met NDC mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, over een overname van het bedrijf.

De Belgische uitgever praat met aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds over de verkoop van aandelen, bevestigt de directie van NDC. De gesprekken verlopen ‘constructief’ en zijn ‘vergaand’, aldus NDC en Mediahuis in een gezamenlijke verklaring. Volgens de uitgevers is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de uitkomst van de onderhandelingen.

In Nederland is Mediahuis eigenaar van NRC, nrc.next, De Telegraaf en regionale kranten in Limburg, Noord- en Zuid-Holland, zoals het Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander, het Leidsch Dagblad en De Limburger.

Het hoofdkantoor van Mediahuis staat in Antwerpen, in het land waar het bedrijf zijn wortels heeft. In België geeft Mediahuis onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen uit. Mediahuis is ook actief in Ierland en Luxemburg. Het bedrijf telt ruim 4000 werknemers en behaalde in 2019 een omzet van 858 miljoen euro. Onder aan de streep hield het bedrijf 15 miljoen euro over.

Drie dagbladen, veertig weekbladen

NDC mediagroep is uitgever van Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, zeven nieuwsbladen en veertig weekbladen in Noord-Nederland, Flevoland en de Kop van Overijssel. Ook de merken Gezondheid&Co, mensenlinq, Trendship en VanPlan.nl behoren tot de portefeuille van NDC.

In 2005 fuseerde NDC met Veen Bosch & Keuning Uitgevers (VBK) tot NDC|VBK. Zeven jaar later werden de krantentak en de boekentak ontvlochten. NDC werd overgenomen door Stichting Fryslân Boppe Oranjewoud, de ING Bank en stichting Je Maintiendrai Fonds. FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds zijn momenteel de enige twee aandeelhouders van NDC mediagroep.

Sinds 2013 maakt ook het Friesch Dagblad deel uit van NDC mediagroep. De drie betaalde dagbladen hebben samen 194.000 betalende abonnees.