Medewerkers papierfabriek Franeker onwel door gevaarlijke stoffen

FOTO ANTON KAPPERS

De hulpdiensten rukten maandag even voor middernacht groot uit nadat drie medewerkers van papierfabriek Huhtamaki aan de Zuidelijke Industrieweg in Franeker onwel raakten toen ze in aanraking kwamen met gevaarlijke stoffen.

Bij het reinigen van de machines kwam waterstofsulfide (H2S) vrij, een sterk ruikend giftig gas. De geur ervan doet denken aan rotte eieren. Het gas ontstond door het zuur dat wordt gebruikt om roest uit de buizen in de machines te verwijderen.

Meerdere eenheden van de brandweer deden metingen in en rond de stad. Ook werd een NL-Alert uitgezonden met de oproep om ramen en deuren gesloten te houden en de mechanische ventilatie uit te zetten. Vanwege de omvang van de operatie werd opgeschaald naar GRIP-3 om de coördinatie in goede banen te leiden.

Medewerkers naar ziekenhuis

Uiteindelijk bleek er buiten de fabriek geen gevaarlijke stoffen te zijn gemeten. De onwel geworden medewerkers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Een van de personeelsleden die onwel raakten bij het ontsnappen van de stof in de fabriek ligt nog in het ziekenhuis, meldt hoofd personeelszaken Goos Postma. Aanvankelijk raakten drie werknemers onwel. Twee daarvan gingen voor observatie naar het ziekenhuis. Dat er nog een werknemer in het ziekenhuis ligt, heeft te maken met klachten die helemaal los staan van het incident in de fabriek, aldus Postma.

Het bedrijf gaat onderzoeken hoe de stof vrij heeft kunnen komen.

Nieuws

menu