Mbo-school Firda en Friese gemeenten waarschuwen ministerie over inburgeringsstelsel: 'Ze hebben iets bedacht wat niet werkt'

Als er niks verandert aan het huidige inburgeringsstelsel dan biedt mbo-school Firda de onderwijsroute voor statushouders niet meer aan. En zitten de Friese gemeenten met een groot probleem. Daarvoor waarschuwen de Leeuwarder wethouder Nathalie Kramers en bestuurslid Alice Muller van Firda.

Alice Muller, bestuurslid van Firda, (links) en wethouder Nathalie Kramers zitten in de klas waar statushouders de onderwijsroute volgen.

Alice Muller, bestuurslid van Firda, (links) en wethouder Nathalie Kramers zitten in de klas waar statushouders de onderwijsroute volgen. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

,,Ze hebben iets bedacht wat in de praktijk niet werkt’’, zegt Muller van de mbo-school, die is ontstaan uit een fusie van Friesland College en Friese Poort. Sinds 2021 kunnen statushouders inburgeren door een zogenaamde onderwijsroute te volgen, een basisopleiding van anderhalf jaar, waarna de jonge nieuwkomers doorstromen in het reguliere onderwijs. De route wordt elke paar jaar opnieuw aanbesteed, maar daar is bijna geen interesse voor. Alleen Firda biedt in Friesland dit traject aan.

Te weinig geld