Mark de Roo stopt als statenlid voor D66

De Roo nieuwe leider Friese D66

Mark de Roo uit Franeker stopt als statenlid voor D66. In maart van dit jaar pakten zijn fractiegenoten het fractievoorzitterschap van hem af.

Het regiobestuur van D66 maakte het vertrek maandag bekend: ,,In verband met persoonlijke omstandigheden en om gezondheidsredenen heeft Mark de Roo besloten al zijn politieke werkzaamheden te beëindigen. Dit betekent dat hij ook het statenlidmaatschap neerlegt.’’ De Roo, die in Rusland is, wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Volgens voorzitter Magda Berndsen van het regiobestuur van D66 ligt er geen verband tussen dit vertrek en een conflict binnen de fractie, dat in maart tot een uitbarsting kwam.

Hij wordt opgevolgd door Sietze Schukking uit Jirnsum, de nummer 8 van de kandidatenlijst bij de verkiezingen in maart 2015. Schukking is als politiek secretaris lid van het regiobestuur, maar die functie legt hij neer nu hij volksvertegenwoordiger wordt. Net als De Roo deed Schukking in 2014 een gooi naar het provinciale lijsttrekkerschap, maar de partijleden kozen Margreet Mulder uit Heerenveen. De Roo stond op de tweede plaats op de lijst. Hij was eerder ook lid van de gemeenteraad van Franekeradeel. De partij kreeg drie zetels bij de verkiezingen voor de staten. Mulder werd fractievoorzitter, maar in de zomer van 2015 nam De Roo dat stokje van haar over. In maart 2017 pakte Mulder die functie weer terug. De Roo was het er niet mee eens, maar genoot binnen de fractie geen steun meer.

Nieuws

menu