Marga Waanders nieuwe burgemeester Waadhoeke

Marga Waanders (r). FOTO NIELS WESTRA

De huidige burgemeester van Dongeradeel, Marga Waanders (58), wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van Waadhoeke.

De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de voordracht van de vertrouwenscommissie. De benoeming gaat op 31 oktober in en betekent het afscheid van Hayo Apotheker, die de per 1 januari ontstane gemeente als waarnemer op gang heeft geholpen.

Marga Waanders werd in het najaar van 2008 benoemd als burgemeester van Dongeradeel, waar ze begin 2009 werd geïnstalleerd. Ze vertrok toen als wethouder van Leeuwarden waar ze er ruim twee termijnen op had zitten. In Dokkum betekende de benoeming van Waanders, PvdA’er én vrouw, destijds een breuk met het christenpolitieke mannenbolwerk dat de stad altijd had gekend.

Intocht van Sinterklaas

In Dokkum stond Waanders vorig jaar landelijk in de kijker tijdens de veelbesproken intocht van de ‘televisie-Sinterklaas’. Ook in de nasleep van de blokkades op de A7 moest de burgemeester de beslissing om de geplande demonstratie te verbieden, veelvuldig uitleggen.

Ze maakte roerige tijden mee rond het dodelijke ongeval tijdens de nieuwjaarsnacht van 2012 in Raard, waar ze zelf ook woont. Ook tijdens de sluiting van metaalbedrijf Prins en het faillissement van de Sionsberg moest Waanders als burgemeester ,,aan de bak’’.

Beste bestuurders van Nederland

Eerder dit jaar werd Waanders door het blad Binnenlands Bestuur tot een van de 50 beste bestuurders van Nederland verkozen. Ze werd geprezen om haar daadkracht, betrokkenheid en deskundigheid. Volgens de jury is ze goed bekend met de verenigingen en organisaties in Dongeradeel. Ook kreeg ze lof voor de manier waarop ze de bevolkingskrimp op de agenda zet.

Met de benoeming wordt ze de ‘buurvrouw’ van Harlinger burgervader Roel Sluiter, ook PvdA, met wie ze begin deze eeuw nog in het college van Leeuwarden zat.

Waadhoeke bestaat uit de voormalige gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en een gedeelte van Litenseradiel.

Nieuws

Meest gelezen