Man (23) aangehouden wegens doen bommelding provinciehuis vorige maand

De omgeving rond het provinciehuis werd ontruimd en afgezet vanwege de dreiging. FOTO ANTON KAPPERS

De politie heeft een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden wegens betrokkenheid bij een bommelding vorige maand bij het provinciehuis. Volgens de politie zei de man dat er binnen een mestbom zou liggen.

De omgeving van het provinciehuis werd op 13 juli kort ontruimd en afgezet vanwege een volgens de politie dreigende situatie. In het provinciehuis werd iedereen gemaand weg te blijven bij ramen en deuren. Medewerkers moesten naar de kelder.

Volgens de politie kwam er ‘s ochtends rond elf uur bij het landelijke politienummer 0900-8844 een melding binnen van ,,een op dat moment onbekende man, dat er in het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt een mestbom zou ontploffen’’.

De melding gebeurde op een woensdag waarop voor een zoveelste keer op rij demonstranten bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid. Het was ook de laatste dag van dit seizoen dat Statenleden vergaderden.

Aan het begin van de middag werd volgens de politie duidelijk dat er geen sprake was van een dreiging en werd het gebied weer vrijgegeven. Volgens de politie lag er niks in het provinciehuis wat op een mestbom leek.

Over de achtergrond van de verdachte wil de politie, op zijn leeftijd en woonplaats na, niets kwijt. Hij is deze woensdag aangehouden.

Commissaris van de Koning, Arno Brok, sprak op de dag zelf van ,,een messenbom’’ die onderweg zou zijn naar het provinciehuis. Volgens een woordvoerder van Brok heeft hij gezegd wat hij dacht gehoord te hebben. ,,Misschien is dat ook wel gemeld toen en is later gebleken dat het ging om een mestbom. Dat weet ik niet.’’

Een woordvoerder van de politie zegt dat de melding ging over een mestbom. ,,Dat was volgens mij de melding zoals-ie toen is gedaan’’, zegt hij. ,,Ik kan me voorstellen dat in de hectiek wordt verstaan messenbom. ’’

De woordvoerder van Brok laat verder namens de commissaris weten blij te zijn met de aanhouding. ,,Dat de politie het serieus onderzoekt en onderzocht heeft.’’ De commissaris zelf wil niet reageren. ,,We wachten verder het onderzoek af.’’

Nieuws

menu