Man (47) aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij dood van Lisette Elzinga uit Heerenveen

Woordvoerder Marjolein Wildeman van de politie Noord-Nederland tijdens een persconferentie over de zaak-Elzinga. FOTO JILMER POSTMA

De politie heeft dinsdagmiddag een 47-jarige man uit Heerenveen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Lisette Elzinga, eind oktober in Heerenveen. De man wordt verdacht van dood door schuld, aldus een politiewoordvoerder.

Ook verdenkt de politie hem van een zedenmisdrijf waarvan een andere vrouw, die samen met Lisette Elzinga aanwezig was in de woning waar Elzinga in zorgelijke toestand werd aangetroffen, het slachtoffer is. De politie verwacht op korte termijn nog een tweede aanhouding te verrichten. Wat het zedenmisdrijf behelst, wil de politie nog niet zeggen. Ook vragen over de verwachte tweede aanhouding worden nog niet beantwoord.

Lisette Elzinga was in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 oktober op stap met een vriendin. In een café in Heerenveen kwamen zij in gesprek met een aantal mannen uit het Heerenveense zakenleven. Nadat het café sloot, gingen Lisette en haar vriendin met de mannen mee naar het huis van een van hen. Over wat er daar is gebeurd, wil de politie nog weinig kwijt.

,,In dit onderzoek hebben we te maken met verschillende lijnen. Zo is er een toxicologisch onderzoek uitgevoerd en is er sporenonderzoek gedaan”, aldus José van Gijssel van de politie op de vraag waarom het onderzoek zo’n drie maanden heeft geduurd.

De afgelopen maanden heeft de politie meerdere mensen gehoord over wat er die bewuste avond en nacht is gebeurd. ,,Daar kan ik nog niet op ingaan. Er zijn meerdere betrokkenen. Om een goed beeld te krijgen van de gebeurtenissen moet je alles zorgvuldig onderzoeken.”

Uit diverse bronnen weet de LC dat er die nacht drie mannen in de woning zijn geweest waar Lisette is gevonden. Of de aangehouden man de bewoner van het huis is waar Lisette is gevonden, wil de politie niet zeggen. Advocaat Tjalling van der Goot bevestigt dat zijn cliënt - tevens de bewoner van het pand waarin Lisette is aangetroffen - is aangehouden door de politie.

Schok in Heerenveen

Het overlijden van Lisette Elzinga heeft voor een grote schok gezorgd in Heerenveen. Zo’n duizend mensen liepen mee in een stille tocht voor Lisette. Aan de andere kant gonsde het in Heerenveen van de geruchten over mogelijke betrokkenen. Burgemeester Van der Zwan riep de bevolking in oktober op om kalm te blijven en het onderzoek af te wachten. ,,De onderste steen moet boven komen”, aldus Van der Zwan.

Desalniettemin werd een broer van een van genoemde mannen in elkaar geslagen omdat hij voor zijn broer werd aangezien. De ruiten van de zaak waar een van de genoemde mannen mede-eigenaar van is, werden ingegooid.

Burgemeester Van der Zwan laat weten dat hij gedurende het onderzoek goed op de hoogte is gehouden over de ontwikkelingen. ,,Dat geeft mij het vertrouwen dat ze er alles aan doen om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Ik hoop ook dat deze aanhouding en de aangekondigde aanhouding Heerenveners het vertrouwen geeft dat hier zorgvuldig onderzoek wordt gedaan.”

De 26-jarige Lisette Elzinga werd op vrijdagochtend 15 oktober 2021 gevonden in een woning in Heerenveen, nadat de hulpdiensten gealarmeerd waren. 25 oktober 2021 is ze in het ziekenhuis is overleden.

Nieuws

menu