Man (18) komt om het leven bij ongeval in Tzummarum & aanhouding na explosie in Oosterwolde | nieuws uit Friesland van 11 en 12 maart

Beeld: LC

Beeld: LC

Een 26-jarige man is aangehouden na de explosie die zaterdag rond 18.00 uur plaatsvond in een woning aan de Gijenham in Oosterwolde. Hij wordt verdacht daarbij betrokken te zijn. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

De man wordt zondag gehoord over zijn rol bij de explosie . „Uit onderzoek moet blijken of de verdachte verwijtbaar gedrag heeft vertoond”, meldt de politie. Bij de explosie is een 21-jarige man uit Oosterwolde gewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het gebouw raakte zwaar beschadigd.

Hoe een groep demonstranten vanuit Friesland op de A12 in Den Haag belandt en volgens plan wordt opgepakt

Ze wilden het en kregen hun zin: een groep Extinction Rebellion-demonstranten die zaterdagochtend vanuit Friesland met de trein naar Den Haag reisde werd ’s avonds deels opgepakt. Een terugblik.

Vanuit Leeuwarden vertrekt zaterdagochtend een groepje demonstranten van Extinction Rebellion (XR) met de trein naar Den Haag. Het groepje dat zichzelf gekscherend Blokkeerfriezen noemt wil demonstreren tegen overheidssubsidies voor de fossiele sector. Een aantal van de demonstranten kent elkaar van eerdere acties of van een demonstratietraining van de beweging.

SC Heerenveen speelt onthutsende eerste helft en verliest in eigen stadion kansloos van Ajax

Op de ranglijst is de vrije val nog niet zichtbaar, maar de resultaten van de voorbije weken zijn ronduit slecht. SC Heerenveen verloor zondagmiddag in eigen stadion met 2-4 van Ajax.

SC Heerenveen vindt zichzelf na de kansloze nederlaag inmiddels terug in de brede middenmoot van de eredivisie. Een gevolg van de dramatische serie van de voorbije weken, waarin alleen van SC Cambuur werd gewonnen. Cijfermatig gezien viel de uitslag tegen Ajax trouwens nog mee, want de realiteit was dat de nederlaag ook hoger voor Heerenveen had kunnen uitvallen.

Man uit Gorredijk (57) voelt zich ‘pispaaltje’ en ruziet met buren: ‘Ik ben niet het zwarte schaap maar de zwarte geit’

Voor het mishandelen van een buurman met een zogenoemde buigveer is een 57-jarige inwoner van Gorredijk door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken. De man vindt dat hij het pispaaltje van de buurt is.

De rechter sprak de Gorredijker vrij van het mishandelen van een andere buurman, eind oktober vorig jaar. Die zou hij een hark in de voet hebben geslagen. Dat ontkende de verdachte. De rechter constateerde dat de verklaringen van de buurman en diens echtgenote op essentiële punten uiteenliepen.

Suzanne Schulting in shock na WK: vernederd door Xandra Velzeboer, die de turbo vol aan zet in Zuid-Korea

Normaal gesproken krijgt Suzanne Schulting als eerste het woord als de nationale shorttrackploeg weer eens goud heeft gewonnen. Of zoals zondag in Seoul, wereldkampioen relay werd. Schulting is de aanvoerster, de blikvanger en de alleskunner. Al jaren.

Maar dit weekeinde werd ze voorbij gezoefd door een vrouw, vier jaar jonger dan zij en net zo talentvol . Xandra Velzeboer bleek in de Mokdong-arena plots veel meer te kunnen dan de wereld vermoedde. Velzeboer delfde alleen geen goud op de 1500 meter omdat ze in al haar wijsheid had besloten haar krachten daar niet aan te verspillen.

Man (18) komt om bij eenzijdig ongeval Kleasterwei Tzummarum, leeftijdsgenoot ernstig gewond

Bij een eenzijdig ongeval op de Kleasterwei bij Tzummarum is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.05 uur een 18-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel om het leven gekomen , een 18-jarige man uit de gemeente Waadhoeke raakte ernstig gewond.

Door nog een onbekende oorzaak botste de auto met de twee inzittenden tegen een boom.

Verder in het nieuws

* Berner Sennen Ben ingeslapen op twaalfde verjaardag , vermissing van de viervoeter hield in januari veel mensen bezig.

* Eerste kievitsei van het jaar gevonden nabij Hasselt in Overijssel.

* Tegenslag en nederlaag voor volleybalteam Sneek , waar topkaatsster Sjanet Wijnia na bijna twee jaar rentree maakt.

* Wat stemt de Fries? BBB staat op één, en dit is hoeveel er overblijft van VVD, Forum voor Democratie en CDA.

Tip van de redactie

* Klaas timmert al een halve eeuw, maar krijgt als uitzendkracht in de bouw geen vroegpensioen voor zwaar werk.

* Het winnen van de marathoncup is pas het begin voor Harm Visser uit De Westereen. ‘Wy sille soargje dat hy de man wurdt.’

* Dit is de Mol van het 23ste seizoen Wie is de Mol? en waarom Soy Kroon ook de zesde afvaller had kunnen zijn in plaats van Anke de Jong (en bekijk hier de Molacties) | Wie Is De Mol?-recap

* Nagenieten van een winters landschap. Bekijk hier de foto’s die lezers instuurden.