Maltese minister komt 12 juli naar Leeuwarden om Malta-rel op te lossen

De Maltese minister Owen Bonnici komt volgende week donderdag naar Leeuwarden om tekst en uitleg te geven over het oplossen van de Malta-rel. Deze rel ontstond na de moord op een Maltese onderzoeksjournaliste.

Eerder werd al bekend dat Bonnici zou afreizen, nu is dus ook de datum bekend. De minister neemt ruim de tijd voor een publiek optreden. Dit gebeurt in het studiogebouw van Omrop Fryslân. Dit gesprek is vanaf 11 uur via een livestream te volgen op LC.nl.

Voorafgaand hieraan gaat Bonnici in gesprek met cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes en commissaris van de Koning Arno Brok in het provinciehuis.

Politieke druk

De Maltese minister nam contact op na zware politieke druk vanuit Nederland. Aanvankelijk ging hij niet in op een sms’je vanuit Friesland . Vervolgens trok de Tweede Kamerfractie van het CDA aan de bel bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Liquidatie op journalist

De Maltese hoofdstad Valetta is dit jaar net als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De onderlinge verhoudingen bekoelden na de liquidatie op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia , vorig jaar. Valetta’s directeur liet zich daar laatdunkend over uit. Daarop zette Friesland enkele uitwisselingen stop.

Nieuws

menu