Maltese burgemeester geneert zich voor leiding Valletta2018

Het is nog steeds hommeles tussen Valletta2018 en de burgemeester van de stad, die Malta deze week vertegenwoordigt in Friesland.

Bloemen en kaarsen bij het monument voor de vermoorde journaliste Daphna Caruana Galizia in Valletta. FOTO AFP

Bloemen en kaarsen bij het monument voor de vermoorde journaliste Daphna Caruana Galizia in Valletta. FOTO AFP

Burgemeester Alexei Dingli van de Maltese hoofdstad vertelde maandagochtend op het eilandencongres ISISA in het WTC in Leeuwarden het succesverhaal van hoe zijn stad de titel van Culturele Hoofdstad van Europa binnensleepte. Dingli was vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie. Maar inmiddels is de relatie tussen de burgemeester en Valletta2018 ernstig bekoeld.

'CH moet verbindend werken, niet polariserend'

,,We hebben geen contact meer”, zei Alexei Dingli er maandag in Leeuwarden desgevraagd over. Vorige maand vroeg Dingli aan Valletta2018-voorzitter Jason Micallef om afstand te nemen van uitlatingen van Micallef over Daphne Caruana Galizia, de Maltese onderzoeksjournalist die in oktober met een autobom om het leven werd gebracht. Op Twitter maakte Micallef haar belachelijk. Sinds een maand gaat Dingli niet meer naar vergaderingen van V18.

,,Het zijn van Culturele Hoofstad van Europa moet verbindend werken, niet polariserend”, sprak Dingli in Leeuwarden.

Nog steeds geen contact tussen V18 en KH18

Eind april verbrak ook de organisatie van LF2018 de banden met de collega’s van V18 vanwege de houding van de Maltezers tegenover Caruana Galizia. ,,Hun toonzetting is sindsdien niet veranderd, dus er is nog steeds geen contact”, zegt Radboud Droog van LF2018.

ISISA

Leeuwarden en Terschelling zijn deze week gastheer van de zestiende editite van ISISA, Islands of the World Conference. De conferentie wordt georganiseerd door de International Small Islands Studies Association (ISISA), de organisatie die zich bezig houdt met de studie van kleine eilanden Eilandbesturen van over de hele wereld praten met elkaar over de toekomst van hun eilanden. De zesdaagse eindigt vrijdag op Oerol. Vorig jaar vond het congres plaats op het Australische eiland Kangaroo Island.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad
Malta