Malta wil van onderzoeker Pieter Omtzigt af

Pieter Omtzigt

Malta is niet blij met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa de mogelijke machinaties rond de moord op een Maltese journaliste onderzoekt.

De Maltese regering vindt Omtzigt partijdig en niet integer en had graag gezien dat hij was vervangen, laat de regering weten in de Times of Malta.

Omtzigt gaat na of het onderzoek naar de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia wel eerlijk verloopt. Caruana Galizia had machtige vijanden gemaakt met haar onthullingen over corruptie. In zijn eerste rapport over de zaak constateerde Omtzigt al dat de rechtsstaat in de EU-lidstaat veel gebreken vertoont en dat hetzelfde geldt voor het moordonderzoek. Hij bespeurde belangenverstrengeling tot in de hoogste regionen, de premier van het eiland inbegrepen.

Dat schoot Malta in het verkeerde keelgat. Een Maltese afgevaardigde in de Raad van Europa probeerde daarop Omtzigt van de zaak te halen, maar hij stond volgens ingewijden alleen. De Maltese regering is teleurgesteld dat deze Manuel Mallia bot ving, laat zij optekenen in de Maltese krant.

Ze zijn medewerking verschuldigd

Afgevaardigden vertegenwoordigen niet hun nationale regering, maar hun parlement. Mallia is wel een partijgenoot van de premier.

Omtzigt zou binnenkort op onderzoeksmissie naar Malta gaan. Hij kan zich niet voorstellen dat de eilandstaat hem de toegang weigert. ,,Ze zijn medewerking verschuldigd, dus daar reken ik ook op.''

Rusland en Azerbeidzjan hebben eerder rapporteurs van de Raad van Europa geweigerd, maar een EU-lidstaat nog nooit. ,,Ze wilden mij maandag uit de functie zetten, maar dat is volledig mislukt'', stelt Omtzigt bij Radio 1. ,,Ik kan niet praten over wat ik allemaal tegenkom tijdens heb onderzoek. Ik heb wel dingen aan de commissie geschreven over hoe geld wordt weggesluisd en er vindt onderzoek plaats. Ze hebben gezegd dat ik partijdig ben, omdat de memo ze niet beviel.''

Vooruitlopen op wat de conclusies van zijn onderzoek voor Malta kunnen betekenen, wilde Omtzigt nog niet. ,,Ik weet ook nog niet welke conclusies dat worden. Ze kunnen worden aangenomen door de 47 lidstaten van de Raad van Europa en Malta wordt dan geacht daar iets mee te doen.''

Nieuws

Meest gelezen