Malta start onderzoek naar dood journaliste, twijfel blijft

Een protestbijeenkomst in Valletta, september vorig jaar.

Vlak voor de deadline gooit Malta het hoofd in de schoot: er komt een onafhankelijk onderzoek naar de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia.

Dat was in juni de harde eis van de Raad van Europa, na een indringend rapport dat was opgesteld door speciaal rapporteur en Nederlands CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Verstoorde verhoudingen met LF2018-organisatie

De dood van de journaliste heeft alle tekenen van een politieke moord. Galizia legde corruptiepraktijken en witwassen op Malta bloot. De huidige premier Joseph Muscat was een van haar doelwitten.

Lees ook: De erfenis van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia

De journaliste kwam in oktober 2017 om het leven door een autobom. Er werden drie mensen aangehouden, maar daarmee hield het op. De kwestie leidde tot verstoorde verhoudingen met de organisatie van LF2018. Leeuwarden was in 2018 net als het Maltese Valletta culturele hoofdstad van Europa.

Op last van de Raad van Europa moest Malta voor 26 september actie ondernemen. Vrijdag stemde het kabinet in met de instelling van de gevraagde onderzoekscommissie.

Zorgen over de onafhankelijkheid

Pieter Omtzigt durft nog niet te juichen. Er zijn zorgen over de onafhankelijkheid van de commissie. Daarin zitten mensen die linksom of rechtsom nauwe banden hebben met de Maltese regering. De onpartijdigheid van de leden moet buiten kijf staan, vindt Omtzigt, en de commissie moet in alle vrijheid haar werk kunnen doen.

Galizia’s zoon Andrew spreekt dit weekeinde op Twitter over ,,serious problems’’. De familie heeft een gesprek aangevraagd met premier Muscat. Deze herfst zal de commissie juridische zaken van de Raad van Europa zich over de voortgang buigen.

Nieuws

Meest gelezen