Makelaar berispt om nieuwbouw Bitgum

FOTO SIEBERT DE RUITER

Makelaardij Hoekstra in Leeuwarden heeft een berisping en een boete gekregen van de NVM wegens de slechte communicatie rond nieuwbouwhuizen in Bitgum.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) beoordeelde een klacht van zes particulieren die geïnteresseerd waren in de aankoop van een woning in nieuwbouwplan Fjildsicht in Bitgum. Twee van hen hadden al een koopcontract getekend.

Gegadigden haakten af

Dat ze een klacht indienden had te maken met onduidelijkheid rond de prijslijst van de woningen en onduidelijkheid over het doorgaan van het project. In de tussentijd meldde zich een belegger die op de plek van de zes koopwoningen huurhuizen neer wilde zetten. Het project werd toen uit de verkoop genomen en later weer in de markt gezet.

Volgens de klagers heeft het makelaarskantoor de verkoop van de woningen gefrustreerd en er daardoor aan bijgedragen dat het project niet doorgaat. Als vijf van de zes woningen verkocht waren, zou het project doorgaan. Er waren op een gegeven moment vier gegadigden, maar twee daarvan haakten af vanwege de onzekerheid.

Geen consistent standpunt

De Raad van Toezicht van de NVM heeft er bij de uitspraak rekening mee gehouden dat Hoekstra handelde in opdracht van aannemer Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie. Deze aannemer nam geen consistent standpunt in. Dat kan de makelaar niet worden aangerekend, maar het had op de weg van Hoekstra gelegen om te onderzoeken welke verkoopprijzen gehanteerd werden. ,,Desnoods had Hoekstra de aannemer hierop aan moeten spreken.’’

Uit de stukken blijkt volgens de NVM ook dat het makelaarskantoor te vaak relatief laat of niet reageerde op verzoeken van de klagers. De boete die hierop volgt is 3206,50 euro.

Gemengde gevoelens

Siebert de Ruiter, die als eerste een koopcontract tekende dat volgende week afloopt, is blij met de uitspraak. ,,Het is nu helder dat dit niet de normale manier van handelen is.’’

Tegelijk is voor hem duidelijk dat zijn koopcontract niet verlengd wordt. Lont bevestigt dit. Er zijn niet voldoende woningen verkocht.

De Ruiter noemt de situatie ,,heel rauw. Mijn woning komt er wel, maar wordt niet voor mij. Ik moet op zoek naar iets anders. Dat zal in deze omgeving niet meevallen.’’

Nieuws

menu