Mag de politie straks zomaar ons huis binnenvallen? Kijk terug: vraag en antwoord met strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot

De Tijdelijke Wet maatregelen COVID-19 ligt onder vuur, nog voordat hij in werking is getreden. Het is de wet die het kabinet in de steigers heeft staan om de tijdelijke noodverordeningen te vervangen.

Per 1 juli al zou de nieuwe wet van kracht moeten worden, maar de invoering ervan is toch even uitgesteld naar september of oktober, nadat er van veel kanten kritiek kwam. Zo zou de wet met name grondrechten van burgers met voeten treden. De politie mag bijvoorbeeld een huis binnentreden als er een vermoeden is dat achter de voordeur de anderhalvemeterregel wordt overtreden.

Veel advocaten en andere juristen lopen te hoop tegen deze ‘ondemocratische’ wet, die volgens hen veel te vergaande bevoegdheden geeft aan onze overheid. Zo ook Tjalling van der Goot, advocaat bij Anker & Anker advocaten in Leeuwarden. Hij schreef afgelopen weekend een opiniestuk in de Leeuwarder Courant , waarin hij de wet hekelde.

In deze uitzending van LC Live vertelt hij waarom deze wet er volgens hem niet in zijn huidige vorm moet komen. Maar wat moet er dan wel in juridische zin worden afgekondigd om het coronavirus binnen de perken te houden?

Nieuws

menu