Maarten van der Weijden waagt zich weer aan Elfstedentocht

FOTO ANP

Op de langste dag van het jaar, vrijdag 21 juni, begint zwemmer en olympisch kampioen Maarten van der Weijden aan een nieuwe poging om al zwemmend de Elfstedentocht te volbrengen.

Vorig jaar augustus strandde zijn 11Stedenzwemtocht in Burdaard, na een non-stop zwemtocht van 163 kilometer. Hij lag op dat moment 55 uur in het water. Een 'verstoorde zoutbalans' in het lichaam van de zwemmer was de reden voor zijn arts en staf om hem uit het water te halen.

Lees ook: Van der Weijden komt weer zwemmen: 'Eén keertje nog ja, dan is het voor mij klaar'

Met die tocht haalde hij ruim 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. ,,Met mijn tocht heb ik twaalf onderzoeken naar kanker kunnen financieren. Maar zo lang ook vorig jaar weer tienduizenden mensen overleden aan kanker, blijft onderzoek hard nodig'', zegt Van der Weijden, olympisch kampioen openwaterzwemmen in 2008, tijdens de Olympische Spelen van Peking.

Op de langste dag van het jaar begint hij aan een nieuwe poging. Opnieuw om geld op te halen voor kankeronderzoek. Hij kan - mede door enkele grote sponsoren - weer garanderen dat alle donaties ten goede komen aan kankeronderzoek. ,,Ook nu staat de patiënt centraal voor ons en dus zullen we de onderzoeken weer samen met hen selecteren.'' En dan gaat het niet alleen om onderzoek naar het vergroten van kans op herstel, maar ,,ook onderzoeken en projecten die de kwaliteit van leven van patiënten en ex-patiënten verbeteren, vind ik belangrijk om te ondersteunen. Dus ga ik door om geld op te halen. Dat kan ik nu eenmaal het beste doen door te zwemmen.''

Meezwemmen met Maarten

Vorig jaar was het ook de bedoeling dan iedereen een stukje met Van der Weijden kon meezwemmen. Dat ging toen niet door, omdat de kwaliteit van het water niet goed genoeg was en de gezondheid van de vele meezwemmers niet gegarandeerd kon worden. Over de komende editie zegt Van der Weijden: ,,We doen er alles aan om dat dit jaar te voorkomen.''

Meezwemmers kunnen zich binnenkort aanmelden via de website 11stedenzwemtocht.nl .

De tocht van 2018 in vogelvlucht

Maarten van der Weijden begon vorig jaar op zaterdagochtend 18 augustus aan de Zwettekade in Leeuwarden aan zijn monstertocht. De olympiër zwom in zijn eerste nacht door de Friese zuidwesthoek. Hij had een zware nacht omdat hij na 24 uur zwemmen plots last kreeg van ontzettende spierpijn. Op een drijvend matras achter de volgboot, sliep hij twee keer kort. Daarna ging hij verder naar Workum. In Tjerkwerd kreeg hij bij de brug een pizza om aan te sterken.

Van der Weijden passeerde na ongeveer 40 uur zwemmen Franeker. Bij Berltsum deed hij een 'powernap' van ongeveer twintig minuten. Bij het vallen van de nacht zwom hij 'de hel van het noorden' binnen. Aan een oproep om met tractors langs de oevers te staan om bij te schijnen, werd massaal gehoor geheven. Tussen Franeker en Dokkum verlichtten boeren, maar ook brandweerkorpsen van Sint Annaparochie, Stiens, Hallum en Ferwert in de nacht de route.

De zwemmer werd die maandagmorgen  onthaald bij het Elfstedenbruggetje  in Bartlehiem. Nadat hij onder de brug was doorgezwommen, hield hij even in, en bedankte het massaal toegestroomde publiek hartelijk voor hun steun. Daarna zette hij koers richting Dokkum. Na Burdaard heeft hij een powernap gedaan.

Na dit korte dutje vloeiden de krachten uit zijn lijf. Hij oogde ziek en vermoeid. Na overleg met zijn arts, is besloten te stoppen. Van der Weijden had een 'verstoorde zoutbalans' en kon geen medicijnen meer bijhouden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Lees ook: The day after van Maarten van der Weijden: 'Ik weet nog dat ik droomde dat ik zwom'

Lees ook: De klik tussen Burdaard en Maarten van der Weijden

Lees ook: Het verhaal van Daisy van der Weijden over de Elfstedentocht van haar Maarten

Nieuws

menu