Maarten Goudzwaard (ex-Forum) uit Leeuwarden sluit zich aan bij JA21, de partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans

Maarten Goudzwaard (FvD): ,,By ús binne de boeren echt it bêste of, en dan mei it CDA nei harren sels sjen, hoe’t se de belangen fan de boeren no behertigje.'' FOTO NIELS WESTRA

Maarten Goudzwaard, fractievoorzitter van de afgesplitste Statenfractie van Forum voor Democratie Fryslân, staat op de vierde plek op de kandidatenlijst van de nieuwe partij JA21 voor de Tweede Kamer.

JA21 is opgericht door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Beide politici splitsten zich in het najaar af van Forum voor Democratie. Eerdmans stond in 2017 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie voor de Tweede Kamer en is raadslid namens Leefbaar Rotterdam in de havenstad. Annabel Nanninga was senator, Statenlid in Noord-Holland en raadslid in Amsterdam voor Forum voor Democratie.

Maarten Goudzwaard leidde tussen mei 2019 en december 2020 de Statenfractie van Forum voor Democratie in de Friese Provinciale Staten. De zeskoppige fractie verliet Forum voor Democratie vorige maand. De fractie wilde niet langer verder onder partijleider Thierry Baudet. Ze gaan als onafhankelijke groep verder.

Enige Fries op de lijst

Goudzwaard is met zijn vierde plaats de enige Fries op de lijst. Joost Eerdmans is lijsttrekker van de nieuwe partij. Op 2 staat Nicki Pouw-Verweij, op 3 staat Derk Jan Eppink. Annabel Nanninga is lijstduwer, op plaats 30. Pouw-Verweij en Eppink waren eerder ook lid van Forum.

De oprichters omschrijven JA21 als de brede volkspartij op rechts.

Statenleden op twee kieslijsten

Dat Goudzwaard op de lijst staat, is geen verrassing. Goudzwaard volgde de afgelopen maanden de lijn van Eerdmans en Nanninga binnen Forum voor Democratie in de discussie over de onrust binnen de partij. Goudzwaard en Eerdmans hadden bovendien veel en goed contact. Eerdmans onderhield binnen Forum de contacten met de provinciale afdelingen van de partij.

Wel opvallend is dat twee Statenleden van de afgesplitste Friese fractie van Forum voor Democratie in maart verkiesbaar zijn voor twee verschillende partijen. Goudzwaard staat op de kandidatenlijst van JA21, Statenlid Erwin Jousma staat op de lijst van Forum voor Democratie. Hij omarmde tussen Kerst en Oud en Nieuw de partij van Baudet weer en staat op plaats 21. Wel is hij nog steeds lid van de afgesplitste Forum-fractie.

Nieuws

Meest gelezen