Maandoverzicht weer: 'Thermische explosie' besluit kleurloze maart

Tussen 11 en 13 maart waaide er een stormachtige wind, die resulteerde in de storm Evert. Op het strand van Terschelling worstelden mensen tegen de wind in en schepen ploegden door een ruige zee. FOTO LAURA CONIJN / PRONEWS

In weinig week het maartweer af van de tegenwoordige normaalwaarden. Tot de temperatuur op de laatste dag uit de bocht vloog. Met maxima ruim boven de 20 graden werd het de warmste maartdag sinds 1968.

Tot die tijd had de temperatuur vooral rond normaal gekabbeld. De eerste week verliep vrij koud met soms nachtelijke vorst, maar meer dan een graad of vier vroor het niet. Vanaf de 9de volgde een wisselvallige periode met soms flink wat regen en op de 11de en 13de maart een stormachtige wind. De temperatuur schommelde daarbij overdag meest rond 8 graden en bleef in de nachten ruim boven nul.

Pas na de 22ste kwam het kwik op een iets hoger plan met overdag waarden tussen 10 en 13 graden, passend bij het vorderen van het seizoen. De thermische uitspatting van de laatste twee dagen was echter buiten proporties. Op de 30ste werd 18 à 19 graden gemeten en een dag later werd behalve op de eilanden overal de eerste ‘warme dag’ geregistreerd. In het Friese binnenland liep de temperatuur tot ruim 23 graden op. Zelfs Laaksum meldde een maximum van 20,2 graden. Het was in die regio de eerste warme dag in maart sinds 1945.

Maartrecord

Het Friese maartrecord, 24,9 graden te Joure op 29 maart 1968, bleef buiten beeld. Sinds het jaar 1900 was dat in het grootste deel van de provincie tevens de enige dag in maart waarop het warmer werd dan dit jaar. Leeuwarden noteerde toen 23,7 graden, dat was 2 graden hoger dan nu.

Het provinciale temperatuurgemiddelde kwam uit op 5,8 graden, wat nauwelijks afwijkt van de nieuwe normaalwaarde van 5,6 graden. Vijftig jaar geleden bedroeg de normale temperatuur voor maart echter 4,0 graden en toen zou de afgelopen maand dus als behoorlijk zacht zijn ervaren. Voor het laatst in 2018 (3,6 graden) verliep maart kouder dan dit jaar.

Het aantal vorstdagen varieert normaal van circa zes aan de kust tot tien in het binnenland. Dit jaar waren dat er acht à negen in de Zuidoosthoek en drie op Vlieland.

De meeste neerslag viel in de week van de 9de tot de 15de. De maand begon onder invloed van hoge druk boven de Britse eilanden droog, waarna een onstuimige, natte periode volgde door de invloed van oceaandepressies. Vooral op 11 en 13 maart viel neerslag van betekenis: soms 10 tot 20 millimeter. Na de 16de werd het weer hoofdzakelijk bepaald door hogedrukgebieden die aanvankelijk bij Ierland lagen (noordelijke winden), maar later het Europese continent opzochten. De zuidelijke stroming die daarvan het gevolg was, zorgde voor de warmte.

Het Friese neerslaggemiddelde komt met 53 millimeter precies op normaal uit. Vorig jaar was de eerste lentemaand droger (35), het jaar daarvoor veel natter (114 mm). Het natst was het in de Zuidoosthoek met plaatselijk meer dan 70 millimeter. De minste regen, rond de 45 millimeter, viel aan de (zuid)westkust.

Met op de vliegbasis 131 uren zon tegen 150 normaal, beleefden we de minst zonnige maartmaand in zestien jaar. In 2005 telde Leeuwarden 130 uren zon. In het altijd zonniger Waddengebied noteerde Terschelling de afgelopen maand 153 uren zon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weer