Maanden nodig voor onderzoek naar crash straaljager Bitgum

De twee onderzoeken die nog lopen naar de vliegtuigcrash bij Bitgum in juni vorig jaar, zijn niet voor de zomervakantie klaar.

Beide onderzoeken, een in Nederland en een in Zwitserland, zijn momenteel nog in volle gang. Het gaat in deze fase met name om het analyseren van gegevens en het schrijven van de rapporten zelf, zeggen de betrokken instanties.

De crash vond plaats op 9 juni 2016, een dag voor het begin van de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden. Het vliegtuig, een F-5-straaljager van het Zwitserse demonstratieteam Patrouille Suisse dat aan het oefenen was, kwam neer aan de rand van een meertje, vlakbij een kassencomplex. De Zwitserse piloot wist op tijd met zijn schietstoel het toestel te verlaten.

Schuldvraag

Bij het Zwitserse onderzoek, door de eigen militaire justitie, staan de waarom-vraag en de schuldvraag centraal. Twee toestellen van het demonstratieteam tikten elkaar aan in de lucht; een kon een noodlanding maken, het andere stortte neer. Kwam het ongeluk door een technisch mankement of was het een menselijke fout van een of beide piloten?

Het Nederlandse onderzoek, door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, draait om de vliegveiligheid en de lessen die er te leren zijn.

Beide instanties laten weten geen exacte datum te kunnen geven, ook geen richtdatum. ,,Het onderzoek zelf is nog niet afgesloten’’, zegt woordvoerder Daniela Cueni van de Zwitserse militaire justitie in Bern. ,,Waarschijnlijk is het rapport in de loop van de zomer klaar, maar het kan ook nog iets later worden.’’

Volop bezig

De Onderzoeksraad voor Veiligheid houdt eveneens een slag om de arm. ,,Wij zijn nog volop bezig. Mogelijk is het aan het eind van de zomer af’’, zegt woordvoerder Sara Vernooij. Het kan ook het najaar worden, geeft zij aan.

Het Openbaar Ministerie maakte in november al bekend dat er in Nederland geen strafrechtelijk onderzoek komt naar de vliegtuigcrash, de twee piloten of de rest van het demoteam. Er zijn geen strafbare feiten gepleegd, aldus het OM destijds. Het demoteam vloog vorig jaar vrij snel alweer.

Nieuws

Meest gelezen