Maanden extra werk én geld na rekenfout sluizen Afsluitdijk

Een rekenfout in het ontwerp voor de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk kost vele maanden extra werk.

Een rekenfout in het ontwerp voor de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk kost vele maanden extra werk. Foto: Pixabay

Een rekenfout in het ontwerp voor de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk kost vele maanden extra werk. Inframinister Cora van Nieuwenhuizen heeft dit najaar de financiële gevolgen op een rijtje.

De klus aan de spuisluizen zou aanvankelijk eind 2019 van start. Het is onduidelijk wanneer dit nu gebeurt. Het complete ontwerp moest overhoop.

De kiem voor het probleem ligt bij verkeerd ingevoerde waterstanden en golfhoogtes. De fout kwam afgelopen zomer aan het licht. In november meldde de minister de Tweede Kamer dat er aanpassingen nodig waren die enkele maanden extra tijd kostten, maar in een brief van afgelopen week meldt ze dat de doorrekening grotere gevolgen heeft dan gedacht.

De minister spreekt van ,,een constructief ingewikkeld’’ probleem. Het gaat om het spuisluizencomplex aan de Oeverse kant. Rijkswaterstaat wil desgevraagd niet reageren.

Megastormen doorstaan

In de Tweede Kamer hield Van Nieuwenhuizen zich maandag op de vlakte. Ze erkende dat de bouw ,,wat extra vertraging’’ oploopt en dat er sprake is van ,,budgetconsequenties’’. Namens D66 en de PvdA vroegen de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en William Moorlag naar de problemen. ,,Ik constateer dat we een financiële scheur in de broek oplopen’’, zei Moorlag.

De minister benadrukte dat het werk aan de versterking van de dijk, de gemalen en de weg onverminderd doorgaat. Het spuisluizencomplex moet net als de rest van de Afsluitdijk in de toekomst megastormen kunnen doorstaan.

Heel vaag

De dijk wordt voor in totaal 550 miljoen euro vertimmerd. Aannemer is het bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel). Met het bedrijf zijn ,,afspraken gemaakt over de aanpak hoe te komen tot een heldere onderbouwing van de inhoudelijke aanpassingen en de gevolgen hiervan voor de planning en de kosten’’.

,,Het is heel vaag’’, vond Moorlag tijdens een algemeen overleg. ,,In Noord-Nederland maakt men zich hier zorgen over.’’ Hij vroeg de verzekering dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de functionaliteit en de esthetiek van de megaklus. Dat zegde de minister toe.