Maanden cel voor Vaatstra-publicist Dankbaar

Publicist Wim Dankbaar moet twee maanden de cel in voor smaad in een boek over zijn visie op de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

Het boek waarin de visie van Wim Dankbaar op de Vaatstra-zaak staat gepubliceerd. Foto Anton Kappers

Het boek waarin de visie van Wim Dankbaar op de Vaatstra-zaak staat gepubliceerd. Foto Anton Kappers

Bovenop de twee maanden gevangenisstraf komt nog de vier weken cel die Dankbaar, uit het Noord-Hollandse Overveen, eerder voorwaardelijk kreeg voor smadelijke publicaties op internet.

Boek

In het boek ‘Het verboden dagboek van Marianne Vaatstra’ beschuldigen Dankbaar en medeschrijver Hans Mauritz uit Dongen (tevens de uitgever van het boek) een Duitser van betrokkenheid bij de moord in 1999.

Ze noemen de Duitser met naam en toenaam en beschuldigen hem zonder met bewijs te komen en daardoor is hij volgens de rechtbank in Leeuwarden in zijn 'eer en goede naam aangetast'.

Het is volgens de rechtbank extra erg omdat de smadelijke uitspraken in boekvorm zijn uitgebracht. Met het boek - dat een oplage had van enkele duizenden exemplaren - wordt volgens de rechter een ‘ruimer en ander publiek’ bereikt dan via internet. Dankbaar heeft een weblog waarop hij ,,misstanden bij justitie” aan de kaak probeert te stellen.

,,Een corrupt vonnis”, zegt Dankbaar in een reactie.

Onderzoek

Een boekvorm suggereert volgens de rechter gedegen onderzoek, terwijl Dankbaar en Mauritz volgens het vonnis juist ‘onvoldoende aan bronnenonderzoek’ hebben gedaan.

De rechtbank rekent het Dankbaar en Mauritz - die een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt - bovendien aan dat de Duitser in het boek als anonieme bron zou worden opgevoerd als hij de conclusies uit het boek zou onderschrijven. Omdat hij dit weigerde, zou de Duitser volgens de rechter in het boek in een kwaad daglicht zijn gesteld.

Herhaling

De kans dat Dankbaar weer in de fout gaat met smadelijke publicaties, is volgens de reclassering zeer groot. De publicisten geloven nog steeds dat niet de veroordeelde Jasper S. uit Oudwoude de moord op Vaatstra heeft gepleegd, maar een asielzoeker.

,,Een corrupt vonnis”, zegt Dankbaar in een reactie. ,,Ik ga er zeker tegen in hoger beroep.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland