MSC Zoe: nog twee containers en een regeling te gaan

Het bergen van troep van containerschip MSC Zoe in de Noordzee is bijna klaar. Aan Duitse zijde is de opruimactie gestaakt, aan Nederlandse zijde wachten nog 2 containers op berging.

Bergingswerkzaamheden containers MSC Zoe. Foto Archief

Bergingswerkzaamheden containers MSC Zoe. Foto Archief

De 2 containers liggen op het Rif tussen Ameland en Schiermonnikoog, meldt Rijkswaterstaat Zee & Delta. ,,Het zijn containers die we niet eerder konden bergen. Ze liggen inmiddels onder het zand’’, aldus woordvoerder Edwin de Feijter. Wanneer MSC ze laat weghalen, is niet bekend.

Een andere klus is inmiddels wel geklaard. De rederij moest in opdracht van Rijkswaterstaat 34 objecten op de bodem van de Noordzee controleren. Dat is eind oktober gebeurd. ,,Van de objecten bleken er 15 van de MSC Zoe afkomstig. Die 15 zijn geborgen. De rest is blijven liggen.’’

De bergingsoperatie kan pas echt worden afgesloten als MSC akkoord gaat met een allesomvattende regeling over de afhandeling van de schade. Een datum daarvoor is volgens De Feijter niet te geven.

Gestaakt

Aan Duitse zijde zijn de bergingswerkzaamheden ruim tien maanden na het containerongeluk gestaakt. Alle objecten die de scheepvaart kunnen hinderen, zijn verwijderd, verklaarde het Wasser- und Schifffahrtsamtes (WSA) in Emden maandag tegenover Duitse media.

Niet alles is teruggevonden, onderstreept WSA-directeur Hermann Poppen. ,,Bijna alle containers zijn destijds te pletter geslagen. Veel lading, vooral de microdelen, was te klein om terug te vinden.

Ongeveer driekwart van de 342 overboord geslagen containers kwam op Nederlands grondgebied terecht, een kwart op Duits territoir. In Nederland is ongeveer 3000 vierkante kilometer doorzocht, in Duitsland 770 vierkante kilometer.

Lees ook | Bergingsoperatie op zee kostte rederij 35 miljoen euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Containerramp MSC Zoe