MCL zakt ver weg in Ziekenhuis Top 100, ook andere Friese ziekenhuizen komen lager uit

De ingang van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Friese ziekenhuizen zakken terug naar de middenmoot in de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100, die het Algemeen Dagblad vandaag publiceert.

MCL zakt zelfs ver weg op de ranglijst. Het Leeuwarder ziekenhuis is pas op de 22ste plaats terug te vinden op de lijst met 26 topklinische ziekenhuizen. Het ziekenhuis behaalt bij het AD een eindscore van een 5,8. Een stuk lager dan de 7,5 van Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch, dat in deze categorie het best wordt gewaardeerd.

Onderscheid tussen streek- en topklinische ziekenhuizen

De Top 100 maakt voor het eerst onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg.

Antonius hoogst gewaardeerde Friese ziekenhuis

Bij de streekziekenhuizen staan Antonius uit Sneek (19de) en Nij Smellinghe uit Drachten (20ste) nog net in het linkerrijtje met respectievelijk een 7,6 en een 7,5. Nij Smellinghe pronkte vorig jaar nog met een vierde plaats op een totale lijst. Tjongerschans uit Heerenveen belandt met een 7,1 op de 27ste stek.

De drie ziekenhuizen van de Treant Zorggroep in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen sluiten de ranglijst af op plek 42, 43 en 44. Zorgsaam in Terneuzen is met een 9,1 het beste streekziekenhuis.

Hoge score UMCG

De acht academische ziekenhuizen hebben wel een score gekregen, maar worden van oudsher niet in een ranglijst opgenomen. Het UMC in Groningen haalt bijna de maximale score. Alleen Erasmus MC uit Rotterdam boekt een nog iets beter resultaat.

Op de ziekenhuislijst van het AD komt elk jaar kritiek. De indicatoren die het dagblad gebruikt zijn niet representatief voor de kwaliteit van de zorg, zo wordt gezegd. Volgens het AD gaat het om een momentopname. De ranglijst wordt door ziekenhuizen serieus genomen. MCL eindigde jaren geleden eens als laatste en is toen aan de slag gegaan met verbeterpunten. 

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Nieuws

Meest gelezen