MCL-verpleegkundige Andrea de Boer is als eerste in Friesland geprikt: 'Ik hoop dat veel mensen mij volgen'

Verpleegkundige Andrea de Boer is woensdagmiddag als eerste in Friesland gevaccineerd tegen het coronavirus. Zo’n tweehonderd ziekenhuismedewerkers van MCL ontvangen vandaag een injectie.

De Boer is trots en vindt het ,,heel bijzonder” dat ze als eerste in Friesland een corona-vaccinatie heeft gekregen. ,,Ik hoop dat heel veel mensen mij volgen, daar doe ik het voor.”

De inwoonster van Leeuwarden is regieverpleegkundige op de spoedeisende hulp, waar ze de binnenkomende patiënten verdeelt. Ze zegt in een eerder stadium wel enige twijfel te hebben gehad over de veiligheid van het vaccin. ,,Allemaal toch? Maar de wereld heeft meegekeken bij de ontwikkeling van dit vaccin, daar vertrouw ik volledig op. Bovendien hebben we goede uitleg gekregen van het ziekenhuis, daarmee was de keus voor mij snel duidelijk.”

Het vaccin van Pfizer en BioNtech is onder begeleiding van defensiepersoneel vanuit Groningen naar Leeuwarden gebracht. ‘s Ochtends was in Veghel de vaccinatie gestart in Nederland, als laatste land van de Europese Unie. In totaal krijgen woensdag en donderdag in eerste instantie tegen de vierhonderd verpleegkundigen en artsen van MCL van de afdelingen intensive care, corona en spoedeisende hulp een vaccinatie.

De vaccinatie neemt bij De Boer ,,een stuk angst weg”, vertelt ze. ,,Je hebt toch altijd de angst zelf besmet te worden en de angst een ander te besmetten. Dat speelt continu door je hoofd. Met name bij de zorg voor kwetsbare patiënten, daar ben je verantwoordelijk voor. De kans op een besmetting is nu veel kleiner, en natuurlijk blijven we voorlopig met mondkapjes, handschoenen en andere beschermende middelen werken.”

Op de spoedeisende hulp heeft De Boer het de afgelopen weken drukker zien worden met patiënten met Covid-19 of symptomen van die ziekte. ,,Op zich kunnen we het allemaal redelijk goed aan, maar er zijn pieken. Dan is het code oranje, en zitten we tegen een time-out aan. Soms hebben we ook wel even een time-out gehad, dat kan dan even niet anders. Dat proberen we steeds zoveel mogelijk te vermijden, maar in die gevallen kunnen we alleen nog patiënten met de hoogste spoed opnemen.”

Lees ook | Overzicht: wanneer kun je je laten vaccineren?

Voor Klaas de Graaf (51) was ruim voor het vaccin beschikbaar kwam al duidelijk dat hij zich zou laten prikken. ,,Ik fyn it belangryk omdat ik sels beskerme bin en net in besmetting oerbringe kin op oaren. Mar ik doch dit ek foar it maatskiplik belang, ik wol graach wer normaal libje, út de lockdown komme. Dat fyn ik belangryk”, vertelt de Leeuwarder ic-verpleegkundige, ruim vijf minuten nadat hij is gevaccineerd. ,,Ik ha gjin lêst, gjin reaksje.”

De Graaf ziet om zich heen wel collega’s die twijfel hebben over het nemen van het coronavaccin. ,,Mar der binne no folle mear dy’t it dochs wolle, miskien omdat it no wol hiel konkreet en tichtby is.” Wat volgens De Graaf helpt is een voorlichtingsfilmpje van de immunoloog professor Marjolein van Egmond op de website van de Universiteit van Nederland: Feiten en fabels over het coronavaccin . ,,Dat ha wy juster sjoen en is hiel ferhelderjend. Ik kin it elkenien oanriede. Der kin altyd wat gebeure troch in faksin, mar de kâns datst oars covid krijst is stikken grutter en de gefolgen dêrfan kinne slim wêze”, zegt De Graaf, die als verpleger persoonlijk met die gevolgen wordt geconfronteerd op de ic. ,,In yndrukwekkend syktebyld. Lokkich is it mar in lytse groep op de ic, mar soks wolle je net krije.”