MCL overweegt screening naar MRSA-bacterie op kinderafdeling

MCL denkt er aan op de kinderafdeling voortaan te screenen op MRSA en andere resistente bacteriën. Aanleiding is de uitbraak van afgelopen zomer.

De uitbraak van MRSA begin augustus op de afdeling neonatologie in MCL was ongebruikelijk, zegt arts-microbioloog Jan van Zeijl. Na uitgebreid onderzoek bleken uiteindelijk zeventien personen de bacterie Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) bij zich te dragen.

In totaal zijn er vijf verschillende soorten van de MRSA-bacterie gevonden, terwijl dat bij een gangbare uitbraak doorgaans maar één is. ,,Dat zit me niet lekker. Waarom hebben we dit niet eerder herkend. Het is de uitdaging om daar achter te komen”, zegt Van Zeijl.

Aanpassingen

Er wordt nu over gedacht ook op de kinderafdeling screening naar MRSA en andere resistente micro-organismen uit te voeren. Op de afdelingen oncologie en intensive care gebeurt dat om andere redenen al langer. Daarnaast komt er een tweede isolatiekamer op de afdeling neonatologie en pleit Van Zeijl voor bouwkundige aanpassingen.

Ziekenhuizen willen de MRSA-bacterie buiten de deur houden, omdat die ervoor zorgt dat kwetsbare patiënten niet met penicillines en andere gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. De resistente bacterie duikt steeds vaker op.

Vorig kalenderjaar waren er bijna dertig patiënten met MRSA in MCL, meer dan ooit. Dat wijkt niet af van zieken- en verpleeghuizen in de rest van Nederland, stelt Van Zeijl.

Nieuws

menu