MCL moet 20 miljoen bezuinigen, verbouw operatiekamers uitgesteld

De ingang van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Het Medisch Centrum Leeuwarden moet de komende drie jaar flink bezuinigen, 20 miljoen euro in totaal. Dat meldt bestuursvoorzitter Patrick Vink.

Nieuwe bekostiging van de ziekenhuiszorg heeft aan het licht gebracht dat het aantal behandelingen in het MCL is achtergebleven bij de verwachtingen, terwijl de kosten wel oplopen. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. ,,Het is ingewikkeld daar een vinger achter te krijgen. Er zijn meer topklinische ziekenhuizen in het land die een slecht jaar draaien.”

Het Leeuwarder ziekenhuis zal dit jaar enkele miljoenen euro’s verlies draaien, terwijl een topklinisch ziekenhuis eigenlijk 1,5 procent winst nodig heeft (zo’n 5,5 miljoen euro voor het MCL) om ambities te kunnen blijven waarmaken, stelt Vink. De verwachte begroting van MCL is 370 miljoen euro, de 7 miljoen die ongeveer per jaar bezuinigd moet worden is een kleine 2 procent van de begroting.

Gevolg is dat de verbouw van het OK-complex, waarvan het definitief ontwerp al klaar ligt, voorlopig niet wordt gegund aan een aannemer. Met die verbouw is een investering meer dan 10 miljoen euro gemoeid.

Hybride operatiekamer

De verbouwing hangt al jaren in de lucht. Het nieuwe OK-complex, dat nu veertien operatiekamers en vier poliklinische operatiekamers bevat, krijgt ook een hybride operatiekamer met een geavanceerde röntgenkamer. ,,Uiteindelijk komt die er wel. Er is behoefte aan, vaatchirurgen kunnen bijvoorbeeld nog nauwkeuriger opereren in een hybride operatiekamer.”

Een andere maatregel is een vacaturestop. Afdelingen moeten zeer terughoudend zijn met het aannemen van nieuw personeel. Een uitzondering wordt gemaakt voor beroepen waarvoor personeel schaars is, zoals medewerkers voor de OK, spoedeisende hulp en intensive care.

Het MCL heeft het bureau Deloitte in de arm genomen om de organisatie diep door te lichten. De Raad van Bestuur en de managers van de 27 resultaatverantwoordelijke eenheden gaan kritisch kijken waar efficiënter gewerkt kan worden en kosten zijn te besparen. ,,Als we wisten uit welk hoekje die kostenoverschrijdingen kwamen, zouden we dat hoekje wel aanpakken.”

'Inhoudelijk op zorg gestuurd'

Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op financiële tegenvallers wordt er een nieuwe organisatievorm ingevoerd. Bedoeling is dat managers lager in de organisatie meer bevoegdheden krijgen. ,,Zodat bij een bestuurswisseling alles zoveel mogelijk gewoon doordraait”, aldus Vink, die in de loop van dit jaar met Erica Bakkum aan het roer van het MCL is komen te staan. ,,Het ziekenhuis moet weer inhoudelijk op zorg gestuurd worden en minder op indicatoren die afgeturfd moeten worden.”

Nieuws

menu