MCL krijgt Citrix-patch en gaat weer online, Antonius en Tjongerschans moeten nog even wachten

De ingang van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Het digitaal verkeer tussen ziekenhuis MCL in Leeuwarden en de buitenwereld is weer mogelijk. MCL heeft van softwarebedrijf Citrix een zogenaamde patch gekregen die inbreuk op de digitale systemen moet voorkomen.

Dat betekent dat het patiëntenportaal vanaf woensdagochtend 8.00 uur weer beschikbaar is. Medewerkers kunnen dan, als ze dat willen, ook weer vanuit huis werken. Dat was sinds 14 januari niet mogelijk. MCL zette de Citrix-server uit na een afgeslagen hackaanval.

Producent Citrix waarschuwde in december zijn klanten al voor een kwetsbaarheid in de software en kwam maandag met een patch (herstelupdate) voor sommige versies. Die was voor ongeveer 50 procent van de gebruikers beschikbaar, waaronder dus MCL. Deze werd geïnstalleerd, maar het ziekenhuis wilde eerst volledige zekerheid dat alles klopt en werkt, alvorens Citrix weer beschikbaar te stellen.

Dat hing af van adviezen van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) en andere deskundigen, meldt woordvoerder Frits Mostert. Vrijdag moet de oplossing voor de resterende gebruikers, die een andere versie van de software gebruiken, beschikbaar zijn.

Antonius Ziekenhuizen in Sneek en Emmeloord krijgen vrijdag de patch, zegt woordvoerster Mente Kroon. ,,Het portaal voor patiënten is wel altijd bereikbaar geweest, maar thuiswerken was een probleem. Vrijdag kijken we of de patch functioneert zoals het moet en dan stellen we de systemen weer open.’’ Ook Tjongerschans in Heerenveen gaat vrijdag over.

Lees ook | Citrix-systeem na 9 januari aangepast? Dan ben je vrijwel zeker aangevallen

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), dat Citrix vrijdag uitschakelde, is nog niet overtuigd. ,,Het risico is er volgens ons nog’’, zegt woordvoerster Eveline Molenaar. ,,We hebben de patch wel, maar wachten betere oplossingen af.’’ Dus moeten thuiswerkers, die normaliter met Citrix zouden inloggen, nog even inventief zijn. Zij kunnen niet met hun mobiel of laptop in het systeem komen en moeten voorafgaand een collega bellen, wanneer zij bijvoorbeeld extra informatie nodig hebben over een geplande afspraak.

De gemeente Leeuwarden laat bij monde van Rob Leemhuis weten ook volgende week pas weer op te starten. De patch wordt vrijdag geïnstalleerd en getest.

Lees ook | Cyberaanval op MCL niet vergelijkbaar met hack van Universiteit Maastricht

Lees ook | Thuiswerken kan niet, maar bij gemeente Leeuwarden en MCL vechten ze nog niet om de flexplekken

Nieuws

Meest gelezen