MCL-arts Heleen Lameijer leert ons op Instagram hoe we moeten reanimeren. Dat Eriksen het overleefde, laat het belang van reanimatiecursussen zien

Spoedeisendehulparts Heleen Lameijer van het Medisch Centrum Leeuwarden hamert erop dat mensen moeten weten hoe je een reanimatiesituatie moet herkennen. Het incident van Cristian Eriksen tijdens het EK heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. We moeten leren reanimeren.

Heleen Lameijer doet voor hoe je moet reanimeren

Heleen Lameijer doet voor hoe je moet reanimeren Eigen foto

Heleen Lameijer heeft het afgelopen jaar een aantal onderzoeken gedaan naar hoe je een reanimatie laat slagen. De herkenning is het allerbelangrijkste. Dat was er bij het Deense voetbalteam.

,,Je hebt ook voorbeelden uit de voetbalwereld, waarbij er een beetje wordt gekeken. Zo van: 'Wat is er aan de hand?' En dan komt er uiteindelijk iemand aan met een natte spons. De Denen herkenden heel snel wat ze moesten doen: reanimeren. Daar snel mee starten, met name de borstcompressies, vergroot de overlevingskans (volgens Europese cijfers) met twee tot vier keer. Direct een AED gebruiken bij een dodelijke hartritmestoornis, die Eriksen waarschijnlijk had, kan de overlevingskans tot 15 keer vergroten."

Insta-lifesaver

Naast spoedeisendehulparts en wetenschapper is Lameijer ook reanimatiecoach op Instagram. Dat Eriksen het overleefde, laat het belang van reanimatiecursussen duidelijk zien. ,,Als arts vind ik dat bijzonder, want er zijn heel veel dingen goed gegaan. Het wordt gelijk herkend, er wordt een reanimatie gestart, er wordt een AED gehaald en een schok toegediend. Dat zijn allemaal stappen in 'de keten van overleving' die goed zijn uitgevoerd. Dan weet je dat de kans dat iemand uit de reanimatie komt, hoog is."

Dit is de reden dat Lameijer reanimatiecursussen geeft op Instagram via haar account @makesciencework . Ze zag dat jonge mensen geen tijd maakten om naar een gewone reanimatiecursus te gaan. ,,Jonge mensen in de bloei van hun leven - met een carrière, een gezin en een sociaal leven - hebben er geen tijd voor. Ze scrollen wel urenlang achter elkaar op hun telefoon. Dan kunnen ze ook door een reanimatiecursus scrollen." Met de cursus op Instagram, weet ze wel de jonge mensen te bereiken. En die staan op de sportvelden, in de sportschool en gaan naar de kroeg.

Reanimatiecursus op Instagram

,,Door de belasting op het hart, op zo'n niveau van inspanning is de kans op een hartritmestoornis groot. Die situaties komen voor op het voetbalveld, op straat en in de kroeg", aldus Lameijer. Er was bovendien geen aanleiding om aan te nemen dat Eriksen al hartproblemen had. De wetenschapper zegt dat er studies zijn gedaan onder topsporters en militairen, waaruit blijkt dat je met een medische screening niet alle hartaandoeningen vast kan stellen.

Veel mensen zien nu in hoe belangrijk reanimatie is en willen zelf een cursus doen. ,,Ik adverteerde niet eens met de cursus, maar in een paar dagen tijd kwamen er heel veel aanmeldingen bij. Want je ziet het gebeuren op televisie en het kan jou ook gebeuren. In Nederland vinden op straat 23 reanimaties per dag plaats. De kans is best groot dat je dat meemaakt of erbij in de buurt bent", zegt Lameijer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram
Gezondheid