MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte schieten zorgbonus van duizend euro aan werknemers voor

Hoofdingang van Medisch Centrum Leeuwarden. FOTO LC

Ziekenhuizen Tjongerschans en MCL keren in november de veelbesproken zorgbonus van duizend euro uit aan hun medewerkers, zorggroep Noorderbreedte doet dit in december. Ze wachten hiermee niet de besluitvorming van het ministerie van Volksgezondheid af.

„Wij willen niet langer wachten. Wij kunnen niet alleen maar vragen, soms moet je ook geven”, stelt voorzitter Patrick Vink namens de Raad van Bestuur van het MCL. Bij zorggroep Noorderbreedte wordt de ‘13e maand’ in november al uitgekeerd, daarom wordt er met het uitbetalen van de zorgbonus gewacht tot december.

Er is besloten geen onderscheid te maken tussen functies en werkzaamheden, zoals het ministerie wel voorstelde. De bonus wordt uitgekeerd aan iedereen tot een bepaalde salarisschaal die van 1 maart tot en met 31 augustus minstens 36 uur voor de organisaties heeft gewerkt.

Voor iedereen: schoonmakers, inkopers en verplegers

„Iedereen die zich in deze periode heeft ingezet voor het ziekenhuis en patiënten, heeft recht op deze bonus, vinden wij”, aldus Vink. „Iedere medewerker die heeft bijgedragen verdient waardering, of je nu direct aan het bed staat, beschermingsmiddelen moet inkopen, schoonmaakt of personeel werft onder moeilijke omstandigheden.”

In het voorjaar besloot het ministerie van VWS om een eenmalige bonus uit te keren van 1000 euro netto als blijk van waardering voor de grote inzet van zorgmedewerkers. Tot nu toe is er echter nog niets uitgekeerd. „Van een positieve blijk van waardering is de bonus verworden tot een bron van frustratie voor veel medewerkers”, zegt Vink.

Als het ministerie uiteindelijk besluit de bonus niet aan iedereen uit te keren, betekent dat dat een deel van de uitgekeerde bonussen voor de rekening van de zorgorganisaties zijn. „Dat risico neemt de Raad van Bestuur”, zegt het MCL.

Nieuws

menu