Luchtmachtdagen: programma, parkeren en pendelbussen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Vliegbasis Leeuwarden staat komend weekend in het teken van de Luchtmachtdagen. Er wordt een invasie verwacht van tenminste 200.000 bezoekers.

Op de Luchtmachtdagen is er een ‘100 procent tassencontrole’, met andere woorden: elke tas wordt gecontroleerd. Er kan ook gefouilleerd worden.

Wie een van de pendelbussen vanaf het Leeuwarder station neemt, krijgt die controle al bij het instappen.

Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding

Wat is er te zien?

De F-35, de Slowaakse MiG-29, de Ierse PC-9, de Spaanse C16 Eurofighter en de M346 Master. Dit toestel wordt gebruikt voor de opleiding van F-35-piloten.

Dan zijn er zes demonstratieteams, als de Red Arrows (Engeland), Red Devils (België), Frecce Tricolori (Italië), Patrouille de France, Patrouille Suisse en Turkish Stars.

Alle facetten en alle werkzaamheden van de Koninklijke Luchtmacht komen aan bod. Behalve vliegtuigen en vliegers zijn er ook technici, planners, koks, chauffeurs en artsen aanwezig.

En er zijn kinderactiviteiten: je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een speurtocht en een stormbaan beklimmen.

Waar kunnen we de auto kwijt?

Voor automobilisten zijn er verschillende parkeerplaatsen, aangegeven met borden. Ook tussen die parkeerplaatsen en de basis rijden pendelbussen. Voor motorrijders is een parkeerplaats bij de Elfstedenhal.

 

Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding

Auto’s kunnen parkeren op de weg tussen Dronryp en Marsum die voor het gewone verkeer is afgesloten, bij het WTC, bij de NHL (alleen zaterdag), op de Kleine Wielen en in Stiens. De parkeerterreinen gaan om 7 uur ‘s avonds dicht.

De spottersplekken bij Jelsum en Marsum zijn dicht.

Twee kanten voor fietsers

Fietsers en voetgangers kunnen aan twee kanten de basis op: via de wijk Westeinde bij de Jan Jelles Hofleane, of bij de ingang aan het Keegsdijkje, vanaf de Troelstraweg. Daar is de tassencontrole bij de fietsenstalling.

Facebook en app

Op de Facebookpagina Operatie Luchtsteun kunt u op de hoogte bijven van nieuws. Dit kan ook via de Luchtmachtdagen-app. Zoek in de App Store of Google Play op luchtmachtdagen om deze te downloaden. 

Zie ook de website van het Ministerie van Defensie

Nieuws

Meest gelezen