Longread mislukte drugsvlucht: van toevalstreffer tot celstraf

De Leeuwarder Courant heeft in een interactieve longread de mislukte drugsvlucht van Drachten naar Zweden - in maart van dit jaar - gereconstrueerd.

In de longread staat gedetailleerd beschreven hoe Zweedse drugskoeriers de smokkel van achttien kilo cocaïne vanaf de airstrip van Drachten voorbereiden, uitvoeren en bij toeval tegen de lamp lopen. De Nederlandse politie observeert het vliegveld van Drachten voor een ander vliegtuig en betrapt toevallig de Zweedse drugsvlucht.

Lees hier de longread ‘Toevalstreffer’

Bij de drugsvlucht waren vier Zweden betrokken, waarvan er drie worden berecht. Deze week heeft het Zweedse openbaar ministerie acht jaar celstraf geëist tegen de drugskoeriers. Volgens internationaal openbaar aanklager Stefan Gradler wist het trio precies waar ze mee bezig waren. Hij noemde de verdachten doorgewinterde koeriers.

De verdachten zeggen dat ze er zijn ingeluisd door een grotere bende. Ze stellen dat ze niet van elkaar wisten wie ze waren en wat ze deden. Gradler gelooft dat niet, al gaat hij wel mee in de gedachte dat de drugs was bestemd voor een grotere organisatie en dat de drie enkel koeriers waren.

De uitspraak wordt 28 november verwacht. De vierde verdachte is nog voortvluchtig.

Nieuws

Meest gelezen

menu