Lockdownbaby's op komst: verloskundigen Noorden zien begin 2021 geboortegolf

De ooievaar krijgt het druk na de jaarwisseling. Verloskundigen zien het aantal aanmeldingen rap oplopen van vrouwen die negen maanden na de lockdown moeten bevallen.

Een verloskundige luistert naar het hartje van een ongeboren baby. Verloskundigen zien een toename van vrouwen die tijdens de lockdown zwanger zijn geraakt.

Een verloskundige luistert naar het hartje van een ongeboren baby. Verloskundigen zien een toename van vrouwen die tijdens de lockdown zwanger zijn geraakt. Foto: ANP/Lex van Lieshout

,,Nou, de anderhalve meter werkt niet”, stelt Sylvia von Kospoth lachend vast. Zij en haar collega van Verloskunde Praktijk Harlingen kunnen de mouwen flink opstropen rond de jaarwisseling. ,,We hebben zeker de helft meer aanmeldingen dan normaal.” Allemaal lockdownbaby’s. ,,Corona belemmert mensen niet om lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen. Het werkt in elk geval niet anticonceptioneel.”

Ook in Drachten worden negen maanden na de lockdown verdacht veel meer baby’s geboren, merken ze bij verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer. Normaal staan er in de maand november zo’n 25 bevallingen in het boek, nu meldden zich bij de vroedvrouwen al 43 aanstaande moeders die dan zijn uitgeteld.

Begin lockdown

,,Vooral in het begin van de lockdown zijn veel vrouwen zwanger geraakt”, stelt Wietske Klabbers. ,,Iedereen heeft het over meer scheidingen door corona, maar het levert ook veel meer geboortes op.”

Annelies Sollie van De Vroedschap in Oosterwolde ziet het ook. Er zijn altijd wel golven en pieken, maar begin 2021 lijkt de ooievaar het druk te krijgen in de Stellingwerven. ,,Januari, februari en maart worden gevulde maanden. Gemiddeld hebben we dan 15 bevallingen per maand, dat zijn er nu al 22. Beduidend meer.”

Isis Kraamzorg, met als werkgebied de drie noordelijke provincies, ziet ook de eerste lockdowneffecten. ,,In december is het aantal inschrijvingen nog niet noemenswaardig anders”, zegt communicatieadviseur Sandra Solleveld. ,,Maar in januari en februari gaat het aantal aanmeldingen heel snel. Echt meer dan voorgaande jaren.” Een corona-effect? ,,Daar lijkt het wel op.”

Ook in Groningen en Drenthe

Verloskundigen in Groningen en Drenthe zien vergelijkbare stijgingen in het aantal aanmeldingen. Bij verloskundigenpraktijk Laif! in de stad Groningen hebben ze nog nooit zo vaak zwangere vrouwen moeten doorverwijzen naar collega’s als de afgelopen maanden. Ze zitten vol.

Gemiddeld elke dag een baby, dat is waar de vier verloskundigen van Catharina Scharmer in De Westereen en Dokkum rekening mee houden. Jaarlijks hebben ze dus zo’n 365 bevallingen. En daar lijkt begin volgend jaar nog niet heel erg vanaf te wijken, zegt Marjanna Veenstra.

Verrassing

In de Noordoosthoek zijn het niet de aantallen die opvallen, maar eerder de hoeveelheid verrassingszwangerschappen. ,,Wy ha meardere memmen dy’t sizze: ‘It wie eins net de bedoeling. It is ús oerkaam.’ Dat binne by ús coronababy’s.” Het zijn veelal ouders die hun gezin wel compleet vonden, maar nu totaal onverwacht nog een keer in verwachting blijken te zijn.

De vroedvrouwen zien dat het massaal thuisblijven in het voorjaar een geboortegolfje in 2021 lijkt te veroorzaken. Maar ze zien ook andere effecten van de lockdown bij jonge gezinnen. Zo waren er meer thuisbevallingen, zegt Veenstra. ,,Guon dy’t oars nei it sikehûs soene, woene dêr no leaver net wêze.”

En de afgelaste kraamvisite was sneu voor de jonge ouders, maar had ook een positief effect. ,,Der wie folle mear rêst yn de gesinnen”, zag de verloskundige. ,,It slagge memmen better om it berntsje oan de boarst te krijen.” ,,En ook voor de broertjes en zusjes waren er minder prikkels nu er geen bezoek kwam”, zegt de Oosterwoldse Sollie.

,,Maar het zorgde er ook voor dat moeders zich eenzaam voelden. Cursussen vielen uit. En ze konden niet even overleggen met vriendinnen of het bijvoorbeeld normaal is dat hun kindje zo vaak huilt.”

Kwetsbare moeders

De Harlingse praktijkhouder Sylvia von Kospoth had tijdens de lockdown haar handen vol aan de kwetsbare zwangeren, moeders met meervoudige en psychosociale problemen. ,,Wij hebben heel veel overuren gedraaid, lange belconsulten en ook ’s nachts waren we bereikbaar.’’ Von Kospoth zag bij deze groep vooral angst. Door de coronamaatregelen waren de vrouwen bang dat ze er alleen voor kwamen te staan. Komt de vroedvrouw nog wel? Valt hulpverlening weg? ,,Bang dat ze aan hun lot werden overgelaten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus