Lockdown verlengd tot 9 februari, kabinet wil van OMT spoedadvies over avondklok

Rutte: grote zorgen over Britse coronavariant ANP

De lockdown wordt zoals verwacht verlengd tot en met 9 februari. Daarnaast zal het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) vragen om een spoedadvies over een avondklok.

Dat zou een ingrijpende maatregel zijn, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie over het coronavirus. Hij is zich daar terdege van bewust. ,,Daar zit niemand op te wachten.'' Een avondklok - je mag dan 's avonds en 's nachts niet meer op straat zijn - kan wel gunstige effecten hebben, aldus Rutte. ,,Het gaat groepsvorming, van bijvoorbeeld jongeren, tegen. Ook thuisbezoek, een voorname bron van besmettingen, zou zo verminderen.''

Britse variant

Het kabinet heeft verder ,,grote zorgen'' over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Rutte noemde de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland ,,alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt''. Minister Hugo de Jonge verwacht dat de Britse variant zelfs de overhand krijgt. Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. ,,Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden'', aldus de minister. De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Proefevenementen

De proeven met evenementen worden voorlopig uitgesteld. De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus, zeggen Haagse bronnen.

De in december aangekondigde proeven zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man publiek werden aangewezen als test.

Stuurgroep Fieldlab ging er eerder nog vanuit dat de tests door zouden gaan, ook als het niet mogelijk zou zijn met grote groepen samen te komen.

Extra steun

Volgens Rutte komt er extra steun voor bedrijven. „We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk banen door de crisis heen trekken.” De premier wil ’samen naar de eindstreep’. De uitzonderingen voor onderwijs op scholen blijven hetzelfde. Bijvoorbeeld voor speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs.

Sluiting van overige scholen zorgt volgens Rutte voor ontzettend veel problemen. „Vooral voor kwetsbare kinderen voor wie leerachterstand dreigt. „We willen dan ook kijken of basischolen en kinderopvang eerder open kunnen dan aan het einde van de lockdown.”

Reizen

Ook riep Rutte mensen op om niet te reizen. „Blijf in Nederland tot en met maart en boek geen reis. Want iedere buitenlandse reis een gevaar voor uw omgeving.” Met de start van de vaccinatie is er volgens de premier ’licht aan het einde van de tunnel’. Door elkaar te helpen en door ons aan de regels te houden.”

Nieuws

Meest gelezen