Links pamflet van Friese PvdA’ers

Een groep Friese PvdA-leden heeft fractieleider Diederik Samsom een pamflet overhandigd met wensen voor een linksere koers van de partij.

Dat gebeurde woensdag in Den Haag, waar twaalf van hen een onderhoud hadden met Samsom en Tweede-Kamerlid Attje Kuiken. De groep noemt zich Vijf voor Rood. De veertig kritische leden manifesteerden zich in juni voor het eerst. Ze publiceerden in de Leeuwarder Courant een open brief aan de partijleiding met de titel ‘Ik wil mijn partij terug’.

Aanleiding was de uitvoering van het kinderpardon, maar de Friezen hadden meer kritiekpunten. Op 2 juni volgde een onderhoud met Samsom in Sint Annaparochie. Dat haalde de kou niet uit de lucht.

Druk op de ketel

Onder de naam Vijf voor Rood houdt de groep de druk op de ketel, vertelt Hetty Janssen, statenlid en woordvoerder. Het gesprek woensdag op de Haagse kamer van Samsom is gebruikt om ,,argumenten uit te wisselen’’. ,,We willen ons focussen op de toekomst.’’ De ontmoeting verliep duidelijk ontspannender dan de vorige keer. ,,We hadden allemaal het oprechte idee: dit moet iets opleveren.’’

Het pamflet telt vijf hoofdonderwerpen; zorg (premies inkomensafhankelijk), wonen (betaalbaar), werk en inkomen (experimentele invoering basisloon), onderwijs (socialer leenstelsel) en integratie/asiel (verblijfsvergunning voor kinderen die vijf jaar of langer in Nederland zijn).

(Het pamflet is hieronder in zijn geheel te lezen.)

 

Geen dwarsliggers

De wensen worden de komende weken gedeeld binnen de PvdA-gelederen, onder aanstaande Tweede-Kamerleden en kandidaat-lijsttrekkers. In het gesprek met Samsom is vooruitgeblikt op het verkiezingsprogramma van de PvdA dat over veertien dagen klaar is. Janssen heeft alvast de hoop dat ze daar ,,blijer van wordt dan van het laatste coalitieprogramma’’.

‘Wij zijn geen notoire dwarsliggers of onruststokers’, benadrukt de Friese groep in het pamflet. ‘Nee, wij zijn betrokken aanhangers van de PvdA die de koers van de partij willen bijsturen in een hopelijk voor velen weer herkenbare sociaaldemocratische richting’.

Nieuws

Meest gelezen