Liefde voor Terschelling ligt vast in prentenboek

Ze noemt zich het Eilandmeisje. Haar beroep is verhalen jutten. Haar passie is om de liefde voor haar eiland met anderen te delen. Zaterdag presenteert Marloes Fopma in de strandvonderijschuur van Hoorn het prentenboek Het Terschelling ABC.

Marloes Fopma en Frans Schot, makers van  Het Terschelling ABC .  FOTO JAN HEUFF

Marloes Fopma en Frans Schot, makers van Het Terschelling ABC . FOTO JAN HEUFF

Haar huisje staat nog oostelijker dan Oosterend, waar Wadden- en Noordzee, de duinen en de woeste en lege Boschplaat zeer nabij zijn. Waar het ’s nachts nog aardedonker is en waar bij stormweer het geluid van de dreunende branding tot in de huiskamer doordringt. Voor een creatieve geest als verhalenjutter Marloes Fopma ligt de inspiratie hier voor het oprapen. Op deze plek woont en werkt ze, samen met man Danny en zoon Jelle.

,,Tijdens zo’n zware storm, in de nacht van 14 januari 2019, blies de noordwesterstorm over het eiland. In de duisternis, terwijl de vuurtoren de golven oplichtte, spoelde er een fles aan. Het juttershart van het Eilandmeisje ging sneller kloppen. Wat zou de inhoud te vertellen hebben? Ze ontkurkte de fles en met veel geraas buitelden er letters en dialecten over het witte zand. Na vele dagen lukte het haar om alle verhalen in een boek te vangen.” Deze ‘legende’ vormde de basis voor het boek, bestaande uit 26 aquarellen van kunstenaar Frans Schot, voorzien van poëtische teksten door Fopma.

Verhalen kwijt aan toeristen

Marloes Fopma (33) is Terschellingse van geboorte. Ze komt uit een horecafamilie en volgde de hogere hotelschool. Toen haar belangstelling voor de eilander historie en de drie dialecten groeide, besloot ze de Terschellinggasten in het vervolg te bedienen met rondwandelingen en fietstochten, waarbij ze al haar verhalen kwijt kon.

Ze begon haar Verhalenstudio in een uitbouw van de woning. Van daaruit trekt ze met groepen de natuur in. Gasten hangen aan haar roodgestifte lippen, wanneer ze in de avondschemer in de duinen, of tijdens een fatbike-fietstocht naar het drenkelingenhuisje bij paal 23 vertelt over eilander gebruiken en tradities, over de oude bewoners van Oost; boeren, jutters, roeiers van de reddingboot; thema’s die in het boek zijn terug te vinden.

De D van het alfabet staat voor dúntsjedelle (met een slee van het duin afglijden), de M is van de Mieden (bloemrijke graslanden) en de O van Op ’e Riid (met de kapwagen een feestelijk ritje maken). En ook de B van Brandaris, de J van jutten en de P van pondkoek ontbreken niet. Dankzij de Latijnse namen voor de Eik (die van Paulus de Boskabouter) en het Groot dooiermos kregen zelfs de Q en de X een passende invulling.

26 briefjes

,,Ik werk intuïtief”, zegt Fopma over zichzelf, maar haar volgeplakte planbord verraadt een strakke discipline. Op dit moment zijn het de notities over de aanstaande boekpresentatie, die ze als eigen uitgever en met gevoel voor commercie geheel zelf regelt. Maar de afgelopen zomer waren het de 26 briefjes vol trefwoorden, die haar leven beheersten. ,,Soms kreeg ik ’s nachts een ingeving en noteerde die dan snel in mijn telefoon.” Voor promotie en verkoop (nu al 500 stuks) maakt ze handig gebruik van de sociale media.

Kunstenaar en oude museummedewerker Frans Schot uit Midsland (71) heeft een belangrijk aandeel in het Het Terschelling ABC ; zijn prenten dragen het boek. Hij maakte de illustraties, als panorama’s over twee pagina’s afgedrukt. Ze vervagen naar een zijkant, zodat de tekstblokken van zo’n tien regels elk, mooi uitkomen.

Kleine objecten als personen en dieren schilderde Schot apart; hij monteerde die met de computer. ,,Anders zou het priegelwerk zijn geworden zonder details”, legt Schot zijn werkwijze uit. Hij krijgt morgen het eerste exemplaar uitgereikt. Burgemeester Bert Wassink ontvangt in zijn functie van strandvonder het tweede exemplaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland