Lied moet zandwinner IJsselmeer uit zingen

scan: Douwe Wijbrands

Het zangduo Grytz en Grize heeft een anti-zandwinningslied gemaakt: ‘Lit sitte dat sân’. Dit naar aanleiding van de plannen die zandwinner Smals heeft voor de kust van Oudemirdum.

Het nummer valt te beluisteren via youtube en social media.

Het duo nam zelf contact op met het Aksjekomitee Sânwinning Nee! ,,Grytsje Melchers komt fan Mirns en belle. Se is tsjin sânwinning en woe wat dwaan. Sa kaam it ta stân’’, zegt Baukje Miedema van het Aksjekomitee.

De eerste regels van ‘Lit sitte dat sân’ zijn van de onlangs overleden dichteres Gepke de Vries. ,,Op ‘e wide, stille, romme mar/dûke eintsjes yn it wiet/ en driuwe swannen langs de kust/ in paradiis op ierd/ sil dit byld noch lang bestean/ sa moai as it altyd wie/ of is it skylk finaal foarby/ it wurd is oan de ried.’’

Op 4 februari houdt de gemeenteraad van De Fryske Marren een ‘petear’ over de zandwinningskwestie. Dan kunnen geïnteresseerden erover in gesprek met politici. De gemeente heeft sinds 1 januari een nieuwe manier van vergaderen. Dit petear komt in de plaats van commissievergaderingen.

Zandwinner Smals wil dertig jaar lang zand uit de bodem van het IJsselmeer halen. Dit moet gebeuren vanaf een eiland op 5,5 kilometer uit de kust van Oudemirdum. Erop komt een fabriek van 22 meter te staan, zo hoog als een flat van zeven verdiepingen.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

menu