Lichtpuntje Thialf: Belastingdienst werkt aan vrijstelling

FOTO NEEKE SMIT

De Belastingdienst werkt aan een nieuwe vrijstellingsregel die ijsstadion Thialf in Heerenveen 145.000 euro op jaarbasis kan schelen.

Minister Tamara van Ark meldt dat aan de Tweede Kamer. Het gaat om een btw-vrijstelling voor sportbedrijven. Een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO), wat Thialf is, kan daar in principe onder vallen. Zo’n centrum opereert immers zonder winstoogmerk.

Van Ark antwoordt op vragen van vragen van CDA’ers Harry van der Molen en Maurits von Martels. Zij klommen voor het zomerreces in de pen vanwege de financieel penibele situatie van het Heerenveense ijsstadion.

Thialf was het voorgaande boekjaar 300.000 euro extra kwijt aan energielasten. Dat kwam door een stapeling van rijksmaatregelen; een verhoging van de opslag duurzame energie (ODE), een verhoging van de energiebelasting en btw-regels voor de exploitatie van olympische trainingsvoorzieningen in Nederland. Thialf is een grootgebruiker van energie. Daarom tikt een hogere energiebelasting hard aan.

De CDA’ers vroegen de minister ,,rekening te houden met de financiering van topsport’’. De gesprekken met de Belastingdienst lopen, meldt de minister nu, al houdt ze nog een kleine slag om de arm. Van Ark wijst er verder op dat dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit jaar 395.000 euro betaalt aan topsport op Thialf. Dat bedrag is door sportkoepel NOC-NSF onlangs verhoogd met 250.000 euro per jaar.

Het ministerie komt voorts in september met een onderzoek naar extra steun voor de topsport vanwege de coronacrisis. Ook daar zou Thialf zijn voordeel mee kunnen doen. Het Mulier Instituut zet momenteel alle cijfers op een rijtje.

Thialf-directeur Marc Winters begroot de btw-meevaller, die al met potlood in het nieuwe exploitatieplan staat opgeschreven, op 145.000 euro. De totale energiekosten van Thialf zijn 650.000 euro.

Topsporters kunnen sinds een paar weken weer op de ijsvloer terecht. Thialf is druk bezig met de voorbereidingen om meer mensen toe te kunnen laten. Het wil op 22 september weer open voor publiek. Dat vergt aanpassingen in onder meer de horeca, kleedkamers en toiletten en in de hal.

Nieuws

menu