Liander telt 30 procent meer Friese installaties met zonnepanelen dan vorig jaar

De Stroomtuin bij IJlst. FOTO NIELS DE VRIES

Het aantal installaties met zonnepanelen in Friesland dat is aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander is in 2020 ten opzichte van 2019 met 30 procent toegenomen.

Ook nam het vermogen van de zonnepanelen toe met 34 procent. Ruim 70.000 woningen en 860 zonneparken en grote zonnedaken leveren nu in Friesland stroom aan Liander.

In 2019 stond het aantal woningen met zonnepanelen op het dak om stroom te leveren aan Liander nog op 55.000, in 2020 ligt het dus al op 71.500. Ook het aantal zonneparken en grote installaties met zonnepanelen groeide hard: met 216 stuks, naar 860.

Door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie is het elektriciteitsnet erg druk. Liander zegt het te betreuren dat het soms voorkomt dat het net overbelast raakt en de spanning in de kabel of de huisinstallaties zo hoog oploopt, dat de zonnepanelen zichzelf automatisch uitschakelen. In gebieden waar de capaciteit van het net is bereikt, is Liander naar eigen zeggen op zoek naar innovatieve oplossingen. Zo wordt er gekeken naar het combineren van een wind- en zonnepark op één kabel, transport van groene stroom over de vluchtstrook van het elektriciteitsnet en het dimmen van zonneparken.

Eind 2020 meldden 438 ondernemers hun plannen voor nieuwe zonneparken en -daken bij Liander, daarvan kunnen 263 plannen doorgang vinden, de andere ondernemers moeten wachten tot het net is uitgebreid voordat ze subsidie aan kunnen vragen.

Hoe het kan dat het elektriciteitsnet niet kan voldoen aan de vraag? Een zonnepark kan met een jaar operationeel zijn, maar de uitbreiding van een groot elektriciteitsverdeelstation dat stroom verwerkt kan volgens Liander wel vijf tot acht haar in beslag nemen. In Friesland heeft het bedrijf in 2020 99 miljoen euro geïnvesteerd om deze uitbreiding voor elkaar te krijgen.

Nieuws

menu