Liander schakelt over op nieuw systeem voor straatverlichting in Friesland

Lantaarnpaal. Archief

Liander gaat de komende tijd volledig over op een nieuw digitaal systeem voor straatverlichting in Friesland. Daardoor wordt de openbare verlichting niet langer centraal gestuurd, maar kunnen gemeenten per buurt of zelfs straat de verlichting aan- of uitzetten.

Dat levert energiewinst op en moet de veiligheid vergroten. Op veel plaatsen zijn de elektriciteitskastjes al gedigitaliseerd en gereed voor een overgang naar het nieuwe systeem. Liander is maandag begonnen met de vervanging van de laatste oude kastjes.

Omdat niet precies geregistreerd is welk kastje nog een oud signaal heeft en welk niet, wordt de komende tijd een aantal keer de straatverlichting aangelaten ‘s ochtends. Waar de verlichting blijft branden, is een oud systeem actief. Waar de verlichting uitgaat, is al een nieuw systeem actief. Zo krijgt Liander zicht op de plekken waar nog kastjes vervangen moeten worden.

Inwoners van Friesland kunnen helpen bij deze puzzel door bij de gemeente te melden waar de verlichting ‘s ochtends blijft branden. Voor het einde van dit jaar moeten alle kastjes geactualiseerd zijn.

Nieuws

menu