Liander houdt snelle groei zonneparken in Friesland niet bij; de rem gaat erop

Het elektriciteitsnet kan de snel gegroeide aanvoer van zonnestroom in niet overal meer aan. De rem gaat erop in Friesland.

Op drie plaatsen zitten de regelstations van netwerkbeheerder Liander aan hun taks, zegt woordvoerder Jelle Wils: Oosterwolde, Buitenpost en bij Dokkum. Voor dat laatste station geldt dit alleen voor de toevoer van elektriciteit vanaf Ameland.

Particulieren die in die gebieden zonnepanelen willen kopen, doen er goed aan eerst met Liander te bellen. ,,We gaan dan heel kritisch bekijken hoeveel er nog bij kan.’’

Nog maar beperkt leveren

Voor zakelijke klanten die grote zonneweiden realiseren geldt dat nog veel meer. Bij Oosterwolde mogen nieuwe initiatiefnemers nog maar een deel van het opgewekte vermogen leveren.

Bij Buitenpost komen er nog twee zonneparken van 10 megawatt bij en daarna volgt ook bij dat station een leverbeperking. Volgens de provincie kan zo’n maatregel ook in Dokkum volgen, maar wil de gemeente Ameland particulieren voorrang geven bij teruglevering van stroom op het net.

Aanpassen duurt lang

Technische aanpassing van de stations kan volgens Wils wel drie jaar duren, vooral als er tijdrovende planologische procedures nodig zijn. Hij tekent er bij aan dat het bedrijf dan wel over voldoende technische mensen moet beschikken. Liander heeft 2200 technici aan het werk. Er zijn nu driehonderd vacatures.

De problemen zijn ontstaan door de snelle groei van zonnestroom, waarbij Oosterwolde volgens Wils opvalt. In drie jaar tijd kreeg Liander 120 aanvragen van zakelijke klanten met een totaal vermogen van 1300 megawatt. Volgens Wils is dat genoeg om twee keer een stad als Utrecht van stroom te voorzien. Daarvan wordt in elk geval 10 procent gerealiseerd met een aansluiting.

Provincie wil om tafel

De provincie sluit niet dat op korte of langere termijn ook andere onderstations ‘vol’ raken. Liander heeft volgens gedeputeerde Michiel Schrier een aansluitplicht, maar kan klanten wel ,,afknijpen’’, zoals nu gebeurt.

Friesland wil met Liander om tafel en ook met de provincies Groningen en Drenthe, waar vergelijkbare problemen spelen.

Als er te veel stroom op het net wordt aangevoerd, kan dat tot storingen leiden. Liander wil dat voorkomen.

Kies plek waar ruimte is

Wie in Friesland zonneparken wil realiseren moet dat op plaatsen doen waar nog capaciteit is, stelt Wils. Hij raadt partijen aan om dat vooraf met Liander af te stemmen.

Als partijen toch voor een ‘volle’ regio kiezen, kunnen ze volgens Schrier investeren in opslagcapaciteit. Dan kunnen ze het overschot aan opgewekte stroom op een later moment leveren, mogelijk tegen een ,,betere’’ prijs.

Totaaloverzicht ontbreekt

De provincie heeft geen totaaloverzicht van alle initiatieven in Friesland, zegt Schrier. Niet elke ondernemer meldt zich de provincie. ,,Het is belangrijk om dat overzicht wel te krijgen.’’ Over de wel bekende plannen hebben de provincie en betrokken gemeenten met Liander gesproken.

En richting Liander communiceren plannenmakers ook niet altijd even goed, stelt de provincie. Soms is een initiatief al weer van de baan zonder dat dit gemeld is, waardoor netbeheerders onvoldoende weten waar ze moeten investeren.

Nieuws

menu