Let op! Er staan straks codes als RE1 en RS3 op de treinen van Arriva. En ze zijn belangrijk voor jou

Met ingang van 13 december de trein niet meer op station Sappemeer-Oost. foto archief dvhn

Naast de eindbestemming staan er vanaf december ook codes op de treinen van Arriva in Friesland en Groningen. Ze moeten voorkomen dat reizigers in een sneltrein stappen, terwijl ze met de stoptrein willen.

Je kent het wel, je wilt van Groningen naar Leeuwarden reizen met de trein en stapt zonder nadenken in de eerste trein die je op het station ziet staan met eindbestemming Leeuwarden. Als de trein vertrekt kom je erachter dat de trein op alle tussenliggende stations stopt en jouw reis plots een stuk langer duurt dan je graag wilde.

Lees ook | In de nieuwe dienstregeling vertrekken bijna alle treinen op nieuwe tijden. Lees hier wat er verandert

Om dat te voorkomen, komt Arriva nu met speciale lettercijfer-combinaties op de treinen. Straks reis je niet alleen naar Leeuwarden of Groningen, maar naar ‘RS1 Leeuwarden’ of ‘RE1 Groningen’. De codes helpen je volgens Arriva bij het instappen in de juiste trein, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en een station overslaat waar je er graag uit wilde.

RegioExpres vs. RegioSprinter

RE staat voor RegioExpres, bij Arriva de benaming voor de sneltrein. RS staat voor RegioSprinter, de stoptrein. ,,Voor wie niet goed bekend is in het reissysteem van treinen, is dit een heel fijn hulpmiddel’’, motiveert treinvervoerder Arriva de codes.

Ieder traject heeft een eigen cijfer. De treinen tussen Leeuwarden en Groningen hebben het cijfer 1, van Leeuwarden naar Harlingen 2 en de 3 staat voor het traject Leeuwarden-Sneek-Stavoren. In Groningen rijdt de 4 naar Eemshaven, de 5 naar Delfzijl, de 6 naar Winschoten en de 7 naar Veendam. En visa versa uiteraard.

Heb je altijd de sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, pak dan altijd de RE1. Wil je er in Hurdegaryp uit, pak altijd de RS1. Dan zit je goed.

Nieuws

menu