Lemster kunstenaar maakt hoofd van koning Willem-Alexander in 2115 postzegels

Gaike Bos maakte in de stuurhut van haar woonschip het gezicht van koning Willem-Alexander dat uit 2115 postzegels bestaat. FOTO GAIKE BOS

Van 2115 postzegels maakte Gaike Bos uit Lemmer het gezicht van koning Willem-Alexander. Het kunstwerk zou worden aangeboden tijdens koningsdag.

,,Misschien wordt het alsnog aan het koningshuis geschonken’’, hoopt Bos. Ze maakte het portret in opdracht van Viking kantoorartikelen in Venlo. Voor het werk gebruikte ze een foto van de koning die gemaakt is door Erwin Olaf. Op de computer bewerkte ze de afbeelding, zodat er diepte in kwam. Daarna begon het puzzelen met postzegels, eveneens op de computer. Om te kijken hoeveel ze er nodig had en waar die moesten komen.

Toen Bos tevreden was over de gerangschikte postzegels en kleuren, ging ze met echte zegels aan de slag. Voor haar werken gebruikt ze het liefst heel oude zegels. ,,Met van die witte kartelrandjes. Ze hebben ooit allemaal een bericht verstuurd. Goed of slecht, we zullen het nooit weten.’’

Ze koopt partijen op. Die vindt ze op Marktplaats, maar ook verzamelaars hebben vaak wel wat liggen.

Bos is zo’n vier jaar geleden begonnen met haar postzegelkunst. Vanwege een spieraandoening kan ze niet meer schilderen. ,,Toen ik eens bezig was met opruimen, kwam ik oude postzegels tegen van mijn oma. Ik zag er een kleurenpalet in en zo kwam ik op het idee er iets mee te doen.’’ In de rechtbank van Zwolle hebben inmiddels al een postzegelportret van Máxima met Willem-Alexander gehangen en een van de drie prinsessen.

Nieuws

menu